Hogy mivel? De hiszen minden ételnek van kalóriatartalma, még ha kevés is. Valóban, de szép számmal léteznek olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyeknek a megemésztéséhez több kalóriára van szükség, mint amennyit tartalmaznak, vagyis – akárhogy is nézzük – fogyasztanak. 

Ha mondjuk 100 kalóriát beviszünk a szervezetbe, nagyon nem mindegy, hogy azt csokoládé vagy mondjuk a legkalóriaszegényebb zöldsalátával vagy endíviával tesszük. A tejcsokiból ehhez elég 2 kocka, míg fejes salátából vagy endíviából 30 dkg. A megemésztésükhöz a szervezet viszont nagyon eltérő mennyiségű kalóriát éget el, vagyis a csokival hízunk, a salival fogyunk. Azért becsapós, mert nyilván 30 dkg salátához valamilyen öntet is jár, hacsak nem nyulakként akarunk üzemelni, de mindenképpen érdemes előnyben részesíteni a negatív kalóriás ételeket, lehetőleg okos kombinációban, vagyis a salátát nem egy cuccos majonézes öntettel, hanem zöldfűszeres joghurttal kísérve.

Negatív kalóriás ételek:

  • endívia
  • zöldsaláta, madársaláta, rukkola
  • uborka
  • brokkoli
  • karfiol
  • zeller, zellerszár
  • spárga
  • cukkini
  • zöldbab
  • hagyma
  • póréhagyma
  • gomba
  • káposzta
  • retek
  • padlizsán
  • sárgarépa
  • citrom
  • ananász
  • alma
  • sárgabarack
  • eper
  • málna

Fontos tudni, hogy nagyon nem mindegy, mivel és hogyan készítjük el ezeket az amúgy szuper alapanyagokat, és nem szabad mást sem kizárni, és csak ezeket fogyasztani, mert a szervezetünknek fehérjére és zsiradékra is szüksége van. Arra figyeljünk, hogy diéta esetén például a negatív kalóriás gombát ne tejszínes szósszal, a padlizsánt pedig ne olajban sütve, bundázva készítsük és fogyasszuk, mert akkor nagyon pozitívba lökjük a kalóriamennyiséget. És amit lehet, próbáljuk minél nagyobb arányban nyersen enni!