Írd be, mit keresel:

Mesés karamellkrém – csak 2 hozzávalóval

Az édesszájú portugálok egyik kedvenc krémes desszertje a nagyon egyszerűen elkészíthető karamellkrém, amihez valóban kétféle alapanyagra és némi türelemre van csak szükség. Mutatjuk is a receptet – videóval!

Cookta - 2017.04.05.
Mesés karamellkrém – csak 2 hozzávalóval

A baba de camelo – vagyis szó szerinti fordításban tevenyál – az egyik legfurcsább nevű édesség, nem nagyon mondható ínycsiklandó elnevezésnek, és eredete sem ismeretes, viszont nagyon selymes, könnyű desszert, ami eteti magát. Sűrített tej és tojás kell hozzá csupán, meg némi idő, ugyanis a sűrített tejet először meg kell főzni. Portugáliában annyival könnyebb dolguk van a konyhatündéreknek, hogy ott főtt sűrített tej készen kapható – ez is jelzi a „tevenyál” népszerűségét.

A recepthez konzerv sűrített tejet érdemes venni, ezzel a legegyszerűbb dolgozni. Ha csak tubusosat tudunk venni, akkor abból 3 tubusra lesz szükség, amit egy befőttesüvegbe átnyomunk, lezárjuk – innentől kezdve megegyezik a munkafolyamat. A karamellkrém eléréséhez a konzerv vagy befőttesüvegben lévő cukros sűrített tejet egy kuktába vagy lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy a doboz vagy üveg 2/3 részéig érjen. Lefedjük, és főzni kezdjük: kuktában 45 perc, sima lábasban 2 óra alatt készül el.

Portugál karamellkrém (baba de camelo)

Hozzávalók:

  • 1 doboz vagy 3 tubus sűrített tej
  • 5 tojás
  • csipet só

Elkészítés: A sűrített tejet a fentiek szerint megfőzzük kuktában vagy lábasban, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd kinyitjuk, és a karamellizált tejkrémet egy keverőtálba öntjük, simára keverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. 

A sárgákat a karamellhez adjuk, és simára keverjük, majd több részletben összeforgatjuk a fehérjehabbal, óvatosan, hogy ne nagyon törjön össze a hab, de homogén, selymes krémet kapjunk. 

Ízlés szerint poharakba vagy tálkákba osztjuk a krémet, és a hűtőben pihentetjük-dermesztjük 2-3 órát. Tálaláskor megszórhatjuk mandulalapocskákkal, de akár mogyoróval, csokidarabokkal…

Objektum doboz

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.