Olykor előfordul, hogy megfeledkezünk róla vagy elméreteztük a banánvásárlást, és puhulni, barnulni kezd, ilyenkor pedig már nem annyira csábító – viszont éppen ideális egy isteni banánkenyérhez!

A banánkenyér egy nagyon puha, illatos, jól szeletelhető sütemény, aminek a tésztájába pépesített banán kerül, ami nemcsak azért jó, mert megmentjük a kidobástól a túlságosan érett banánokat, hanem azért is, mert kevesebb cukor és zsiradék kell a sütibe a banánnak hála, ráadásul hosszan friss is marad a gyümölcs nedvességtartalmának köszönhetően.

Süthetjük natúr vagy csokis változatban, tehetünk bele apróra vágott diót, mandulát vagy mogyorót, de akár aprított aszalt gyümölcsöket is, készíthetünk a tetejére csokimázat – minden módon nagyon finom. Most kakaósan és csokidarabokkal készült, hosszúkás tégla- vagy pástétomformában, de ízlés szerint kerek tortának vagy muffinoknak adagolva is megsüthetjük.

Uzsonnára, vendégvárónak, piknikre is ideális, a maradék pedig másnap reggelire is tökéletes!

Csokoládés banánkenyér

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt 
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só 
  • 2 tojás 
  • 20 dkg cukor 
  • 5 dkg olvasztott vaj 
  • 3 érett banán
  • 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A lisztet, a kakaóport, a sütőport és a csipet sót egy keverőtálba kimérjük, alaposan összekeverjük. A tojásokat a cukorral és a vajjal habosra keverjük. A banánokat meghámozzuk, és villával vagy botmixerrel pépesítjük. A tojásos keveréket és a banánpépet a lisztes keverékhez öntjük, homogén tésztává keverjük, beleforgatjuk az apróra vágott étcsokit, és kikent, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt formába öntjük, elsimítjuk.

170 fokos sütőbe toljuk, és kb. 1 óra alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

A sütőből kivéve kicsit pihenni hagyjuk, majd a formából kiborítva hagyjuk teljesen kihűlni.