Írd be, mit keresel:

Kezdők konyhája egyszerű receptekkel, egészségesen

Kaland az élet, különösen azoknak, akik épp kiröppennek, elhagyják a szülői házat, és barátkoznak a független élettel. Ahhoz, hogy a konyhában is kellemes legyen a kaland, összegyűjtöttünk néhány tippet és receptet.

Cookta - 2021.10.11.
Kezdők konyhája egyszerű receptekkel, egészségesen

Arról már korábban írtunk, milyen konyhai alapfelszereléssel érdemes nekiindulni a nagybetűsnek, most pedig annak járunk utána, milyen gyors és egyszerű, egészséges ételeket érdemes készíteni az első időkben, kudarcélmény nélkül.

Saláták

Egészséges, gyorsan összeállítható, többnyire főzni sem kell, gyakorlatilag bármivel gazdagítható. Ahhoz, hogy tartalmasabb, laktató is legyen, és egy óra múlva ne kelljen újabb étel után nézni, érdemes gazdagítani főtt krumplival vagy rizzsel, bulgurral, tonhallal vagy csirkefalatokkal. Minden salátának lelke a jó öntet: nem kell túl bonyolult dologra gondolni, egy kevés extraszűz olívaolaj, levés citromlé vagy balzsamecet és pici mustár keveréke, só és bors alapként tökéletes, de akár zöldfűszerrel ízesített joghurt is remek lehet.

Salátareceptek >>

Levesek

Egy kis meleg leves elképesztően jól tud esni a nap végén, és nem kell mindig feltétlenül a hosszan fővő húslevesnek nekiállni. A zöldségekből készülő krémlevesek gyakorlatilag elronthatatlanok, gyorsan el is készülnek, rém egyszerűen. Az alap szinte mindig egy kis olajon megdinsztelt hagyma, amire egy kevés krumpli és tetszőleges zöldség kerül, majd vízzel vagy alaplével (leveskockával) megfőzzük. A pépesítés után egy kis tejszín vagy tejföl mehet bele, és már lehet is kanalazni. De konzervkukoricából is készíthetünk villámlevest, hogy a szuperselymes sajtkrémlevesről már ne is beszéljünk…

Forrás:
Hámori Zsófia

Tepsis finomságok

A legegyszerűbb és bombabiztos fogások a tepsiben sült hús-zöldség kombó. Az egyetlen veszély, ha elégetjük vagy túlsütjük, de az éhes emberrel, ugye, az nem fordulhat elő, hogy megfeledkezik a sülő ételről, ami ráadásul szerencsére illatával folyamatosan emlékeztet: mindjárt elkészülök! A tepsiben a legváltozatosabb dolgokat összesüthetjük, és gyakorlatilag nem lehet melléfogni. Kezdőknek a legjobb választás a csirke – legyen az csirkemell, -comb, -szárny vagy -máj –, gyorsan megsül, jól fűszerezhető, és a húsok között pénztárcabarát. Sóval, borssal, tetszőleges zöldfűszerrel bedörzsölve mehet a tepsibe, alá egy kis fehérbor vagy víz, mellé pedig bedobáljuk a zöldségeket. A krumplit nem érdemes elhagyni, de mehet mellé szinte bármilyen más zöldség, nagyon finom a vele sült padlizsán, cukkini, sárgarépa, karalábé, zeller, édesburgonya, paprika, paradicsom, édeskömény, és persze egy kis hagyma és fokhagyma. Ezek bármilyen kombinációja működik és nagyon finom, de akár pár gerezd almát, körtét is tehetünk a hús és a krumpli mellé. Természetesen a zöldségeket sem árt sózni és fűszerezni, majd először alufóliával lefedve a sütőben pároljuk, majd ha kellően megpuhult a hús, akkor az alufóliát levéve kicsit megpirítjuk, esetleg egy kis sajttal is megszórhatjuk. 

Mutatjuk is kedvenc tepsiscsirke-receptjeinket:

Fűszeres sült csirke provence-i hangulatban >>

Tepsis csirkecomb fűszeres krumplival >>

Ananászos tepsis csirke >>

Négysajtos csirkecomb salátával >>

Citromos-olajbogyós csirkecomb >>

Mediterrán citromos-fokhagymás csirke >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.