Írd be, mit keresel:

Pillekönnyű sajtos pogácsa – meglepően egyszerűen

A pogácsa megunhatatlan, minden alkalomra tökéletes, ünnepi vendégvárónak éppen úgy megállja a helyét, mint hétköznapi uzsonnának, amit könnyedén magunkkal is vihetünk egy zacskóban. Ez pedig az egyik legfinomabb változat – érdemes kipróbálni!

Cookta - 2017.04.15.
Pillekönnyű sajtos pogácsa – meglepően egyszerűen

A pogácsa akkor igazán jó, ha könnyű és puha a tésztája, kívül roppan, belül pedig finom puha, illatos. Ez éppen ilyen, és mivel a tésztában is van sajt, isteni az íze, ráadásul a sajtnak – és a tejfölnek, vajnak – köszönhetően nem szárad ki, már ha lenne ideje, és maradna belőle.

Nagy előnye még ennek a sajtos pogácsának, hogy a tésztát nem kell agyonmacerálni, hajtogatni, keleszteni: az egyszerű összeállítás után lehet is szaggatni és tepsire pakolni. Annyi kelesztési idő azért nem árt neki, amíg a sütő bemelegszik, így szépen feljönnek és pillekönnyűek lesznek a kis sajtos pogik.

Pillekönnyű sajtos pogácsa

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1/2 dl langyos tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 dl tejföl
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt (trappista vagy más, hasonló állagú sajt)

A tetejére:

  • 1 tojássárga
  • 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt hagyjuk felfutni. Közben a lisztet egy tálba kimérjük, hozzáadjuk a lágy vajat, a tejfölt, a tojást és a reszelt sajtot és ízlés szerint sót. A felfutott élesztőt is hozzáöntjük, és gyors mozdulatokkal puha tésztává dolgozzuk, ha kicsit ragacsos, egy kevés lisztet adunk még hozzá.

Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, közben hagyjuk a tepsiben kelni a pogácsákat. Ha kellően meleg a sütő, akkor felvert tojássárgájával lekenjük a pogácsák tetejét, mindegyikre csipetnyi reszelt sajtot teszünk, és 12-15 perc alatt aranyszínűre sütjük a pogácsákat.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.