Írd be, mit keresel:

Isteni sült túrótorta – alj és liszt nélkül

Könnyű, puha és ellenállhatatlanul finom ez a sült túrótorta, emellett pedig nagyon egyszerű elkészíteni is. Most húsvétra készült, de bármilyen alkalomra megállja a helyét, legyen az egyszerű uzsonna vagy ünnep.

Cookta - 2017.04.17.
Isteni sült túrótorta – alj és liszt nélkül

Sokféle túrótorta létezik, de mindegyik közül talán ez a legegyszerűbb. Csupa túró, még liszt sem kell bele, csak néhány kanál búzadara, ami magába szívja a túró levét, valamint egy kevés vaj, néhány tojás, aminek felvert fehérjehabja teszi könnyeddé a torta textúráját, no meg egy kis sütőpor. A legnagyobb kihívás, hogy megvárjuk, míg kihűl a torta, mert csak akkor szeletelhető szépen.

A túrótortát most némi vaníliás cukor és reszelt citromhéj ízesíti, de reszelhetünk bele narancshéjat is, úgy is isteni finom. Aki szereti, tehet bele egy kis mazsolát vagy aszalt áfonyát, apróra vágott aszalt sárgabarackot, de akár kevés friss gyümölcsöt. Ezzel azért vigyázzunk, nehogy túl leveses legyen, mert eláztathatja a túrót. A túrótorta most húsvétra készült, ezért csokinyuszik és tojások kerültek rá díszítésként, de kirakhatjuk szeletelt eperrel, málnaszemekkel vagy más gyümölccsel is, ízlés szerint.

Sült túrótorta

Hozzávalók: 

  • 50 dkg áttört túró
  • 4 tojás
  • 10 dkg lágy vaj
  • 20 dkg porcukor 
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 5 evőkanál búzadara 
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • csipet só

A tetejére: 

  • vaníliás porcukor

A tortaformához: 

  • diónyi vaj
  • kevés liszt

Elkészítés: A lágy vajat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, és jó habosra keverjük. Egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáit, majd hozzáadjuk a túrót, a sütőporral elkevert grízt, a reszelt citromhéjat, szép simára keverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és több részletben beleforgatjuk a túrós masszába. 

Kikent, lisztezett kapcsos tortaformába öntjük a masszát, 180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 40 perc alatt megsütjük, a vége felé tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a belseje. A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd a peremet leszedve teljesen kihűtjük. 

Vaníliás porcukorral meghintjük, ízlés szerint díszíthetjük, és szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.