A tőkehal az egyik legsoványabb halhús, ugyanakkor szuper fehérjeforrás, fagyasztott filé formában igazi főnyeremény, mivel nem tartozik a drága halak közé. Gyorsan elkészül és jól fűszerezhető – most egy párolt, könnyű, mediterrán receptet mutatunk.

A mediterrán diéta és étrend egyik legfőbb pillére a tengeri hal, ami kíméletesen elkészítve kimondottan alakbarát és egészséges, csupa teljes értékű fehérjeforrás. A tőkehalra ez kiemelten igaz, ugyanis a legfehérebb, legsoványabb húsú halak egyike. Nagy előnye, hogy nincs intenzív íze és illata, szálkát filézve egyáltalán nem tartalmaz, és minden nagyobb boltban kapható fagyasztott formában, ráadásul meglehetősen baráti áron.

A tőkehal hófehér húsa nagyon jól fűszerezhető, prímán átveszi a különféle aromákat, és könnyen omlósra süthető vagy párolható, nem is kell kiolvasztani, mielőtt nekiállunk az elkészítésének. Fokhagymával, kakukkfűvel, citrommal ízesítve egy kis fehérborral megpárolva különlegesen finom, ugyanakkor nagyon egyszerű és diétás fogás kerekíthető belőle 20 perc alatt.

Mediterrán halfilé

Hozzávalók:

  • 4 szelet tőkehalfilé
  • 1 citrom vagy lime
  • 1 fej fokhagyma
  • friss vagy szárított kakukkfű
  • 1 dl fehérbor
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A halfiléket kivesszük a fagyasztóból, még fagyosan 3-4 darabba vágjuk. A citromot megmossuk, és vékonyan felszeleteljük, a fokhagymát gerezdjeire szedjük, de nem hámozzuk meg. 

Egy serpenyőbe öntjük az olajat, belerakosgatjuk a halat, a citromot és a fokhagymát, meglocsoljuk a fehérborral. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel, lefedjük, és tűzre tesszük. Amikor felforrt, visszavesszük takarékra, és kíméletesen pároljuk a halhúst kb. 15 percig.

Ízlés szerint párolt zöldségekkel, friss salátával vagy akár párolt rizzsel tálaljuk, a krémesre párolódott fokhagymát pedig a héjából kinyomkodva kínálhatjuk mellé.