Igazi életmentő fogás a sajtkrémleves: 10 perc alatt elkészül, meleg, selymes, tartalmas és nagyon egyszerű, a sajt fajtájától függően pedig különféle ízvilágúra hangolható.

A gyors és egyszerű receptek közül is az abszolút leglegleg a sajtkrémleves, ráadásul remek maradékmentő, hiszen akár a maradék, kicsit szárazabb sajtvégeket is feldolgozhatjuk. A sajtleves annál finomabb, minél többféle sajt kerül bele, és ha alapnak egy semlegesebb ízű trappistát választunk is, akkor is megbolondíthatjuk egy kis füstölt sajttal, gorgonzolával, cheddarral vagy más, érettebb, karakteresebb ízű sajttal.

A sajtkrémleves alapja egy kis liszttel elkevert reszelt sajt, amit hideg tejjel és vízzel vagy levessel kell felönteni, elkeverni, majd csak ezután melegíteni és főzni, így nem tapad össze a sajt, és tökéletesen krémes levest kapunk pár perc alatt. A levesbe tehetünk egy kis száraz fehérbort vagy sört, mindkettő jól illik hozzá, de levesbetéttel is gazdagíthatjuk, ami lehet pirított kenyérkocka vagy tökmag, levesgyöngy, akár egy kevés kockázott körte vagy alma, de sült sonkával vagy baconnel is nagyon finom.

Villámgyors sajtkrémleves

Hozzávalók:

  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • 5 dl víz
  • 2 zöldségleveskocka
  • 1 dl sör
  • só, bors
  • 4 szelet bacon
  • 2 szál újhagyma

Elkészítés: A kétféle sajtot lereszeljük, egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a lisztet, és habverővel elkeverjük, majd felöntjük a tejjel és a vízzel, belemorzsoljuk a leveskockát, és folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Sózzuk, borsozzuk, és kevergetve néhány perc alatt sűrűsödésig főzzük, majd hozzáadjuk a sört is, és elzárjuk alatta a tüzet.

Közben a baconszeleteket száraz serpenyőben ropogósra sütjük. A levest tányérba merjük, megszórjuk aprított újhagymával, és a sült baconnel tálaljuk.