Írd be, mit keresel:

Leveskocka és ételízesítő házilag, minden adaléktól mentesen

Szinte nincs olyan sós étel, amibe a legtöbben alapból ne használnának leveskockát vagy ételízesítőt, hogy egy kicsit aromásabbá, ízletesebbé tegyék az adott fogást. Mi nem szeretjük ezeket a termékeket, mert a legtöbbjük ízfokozót, tartósítószert és esetleg még színezéket is tartalmaz, ezek pedig teljesen feleslegesek és sok esetben károsak is. Viszont vannak ügyes és okos házi praktikák, amelyekkel ezeket otthon is elkészíthetjük.

Cookta - 2021.04.27.
Leveskocka és ételízesítő házilag, minden adaléktól mentesen

Só, növényi olaj és zsír, ízfokozó (nátrium-glutamát, nátrium-guanilát, nátrium-inozinát), burgonyakeményítő, szárított zöldségfélék (sárgarépa, zellermagpor, petrezselyemlevél, vöröshagyma), tyúkzsír 3%, aromák (mustárral), kurkuma, élesztőkivonat, cukor, étkezési sav (citromsav), tyúkhúslékivonat, színezék (karamell-ammóniás) – nos, ezek a tyúkhúsleveskocka összetevői, mégpedig az anyaghányad arányában, vagyis só és zsír van benne a legtöbb, és a gyártó hangsúlyozza, hogy nincs benne tartósító. Még szép, hiszen a só a legjobb konzerváló. Mindenesetre az összetevők listája után könnyedén belátható, miért érdemes inkább házi változatot használni, és ehhez 3 ötletet is mutatunk – csupa zöldségből!

Házi leveskocka krémlevesekhez, ragukhoz

Azért krémlevesekhez és ragukhoz ajánljuk ezt a fűszeres zöldséges pépet, mert egy tiszta levest zavarossá tenne, hiszen pürésített zöldségkoncentrátum van benne, a krémleveseknél, raguknál ez viszont egyáltalán nem zavaró, mert nem is látszik. Nem nagy munka az elkészítése, kiadós, és csak a fagyasztóba kell benyúlni érte.

A zöldségpüréhez 3 szál sárgarépát, 2 szál fehérrépát, fél zellert, 2 közepes hagymát, 2 zöldpaprikát, 1 kaliforniai paprikát és 2-3 gerezd fokhagymát meghámozunk, mindent lereszelünk vagy késes aprítóban finomra aprítjuk. Egy lábasban 1 dl olajon elkezdjük párolni, sóval, borssal ízesítjük, de tehetünk hozzá zöldfűszereket is, petrezselymet, zellert, kis kakukkfüvet. Kis vizet aláöntve, félig lefedve kb. 30 percet pároljuk. Ha kész, botmixerrel pürésítjük, majd ha kihűlt, jégkockatartóban elosztjuk, és a fagyasztóba tesszük. Egy kisebb adagot tárolhatunk belőle a hűtőben is, mert 1 hétig simán eláll.

Házi leveskocka alapléből

Alapléből áttetsző, tiszta leveskockákat készíthetünk, de ez kicsit hosszadalmasabb, mert jó sokáig kell főzni a zöldségeket, hogy minden ízanyag kifőjön belőlük. Használhatjuk a fenti zöldségeket feldarabolva vagy akár egészben, de akár konyhai hulladékokból is főzhetjük az alaplevet – ahogy erről itt írtunk. A lényeg, hogy a zöldségeket hideg vízben tegyük fel főni, lassan melegítsük, és gyöngyözve főzzük 1,5–2 órán át. Ha forró vízbe tennénk a zöldségeket, akkor az ízanyag benne maradna, most pedig az a cél, hogy az áttetsző levesbe főjön ki minden.

Az alaplevet kihűlés után kiporciózhatjuk poharakba vagy műanyag dobozokba, és úgy tehetjük a fagyasztóba, de még elforralhatunk belőle egy kis vizet, hogy koncentráltabb ízű legyen, és akkor jégkockatartóban is tárolhatók.

Házi ételízesítő

Ragukhoz és krémlevesekhez is ideális, de pörköltfélékhez is nagyon jól használható a főzés nélkül, csak sózással tartósított zöldségmix. A megtisztított zöldségeket daraboljuk, majd reszeljük és aprítjuk, lemérjük, és 1 kg zöldséghez 10 dkg sót adunk, összeforgatjuk, és 1 órát állni hagyjuk. Nagyjából kinyomjuk, de azért maradjon leve, kisebb üvegekbe adagoljuk, és a tetejére fél centi olajat öntünk. Lezárjuk, és már tehetjük is a kamrapolcra. Nem kell hozzá tartósító, viszont felbontás után érdemes hűtőben tárolni.

Használatkor ne felejsük el, hogy ugyancsak sós jószággal van dolgunk, tehát a főzés elején adjuk az ételhez, és csak kóstolás után sózzunk!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.