Írd be, mit keresel:

Lécci, ne! Konyhai cikik, amikről tényleg érdemes leszokni

A konyhában nincs ciki, mindenkinek megvan a saját ízlése, a saját legjobb padlizsánkrém-, brownie- vagy lecsóreceptje, van, aki a káposztás cvekedlit cukorral vagy borssal szereti, esetleg mindkettővel: ízlésekről nem lehet – és nem is kell – vitatkozni. De van azért néhány olyan régi beidegződés, amitől érdemes megszabadulni, és így sokkal jobb ételeket tudunk készíteni.

Cookta - 2017.05.08.
Lécci, ne! Konyhai cikik, amikről tényleg érdemes leszokni

Mindenkinek vannak rémes emlékei egy-egy étel kapcsán: szétfőtt tészta, cipőtalp jellegű rántott hús, ízetlenre főtt zöldség. Leginkább a menzák és a menüzős helyek a vétkesek, hogy leszokunk egyes alapanyagokról, de határozottan állíthatjuk, hogy minden alapanyag jó, ami jól van elkészítve.

E cikk szerzője gyerekkorában határozottan gyűlölte a tésztát, minden tésztaételt, ma pedig igenis nagyon szereti. Az ok pedig nagyon egyszerű, és minden oldalról védhető is. Ha a gyerek hazajön az iskolából, a szülő pedig indokoltan nincs otthon – dolgozik –, akkor legyen valami gyerekbarát ebéd. Egy könnyen megmelegíthető leves és egy kis főtt tészta, amit egy kis cukrozott mákkal, darált dióval vagy lekvárral bekanalazhat. Nem rosszak az édes tészták, de a reggel 7-től szűrőben álló összetapadt, túlfőtt tészta sem gyerek-, sem felnőttbarát – egyszerűen nem jó. De minden felmentést megérdemel a gondoskodó anya.

De hogy hasznosak is legyünk: jöjjön 3 olyan apróság, amitől sokkal jobb étel kerülhet az asztalra.

Tésztatrükk

A tésztát tényleg nem kell puhára főzni. Az úgynevezett fogkemény vagy al dente nem véletlen, ekkor a tészta közepe még tényleg kicsit kemény, de még összeforgatjuk a szósszal, puhul egy kicsit a saját hőjében, vagyis tökéletes lesz, mire a tányérra kerül. 

Menzán, kifőzdében azért nem érdemes ezt választani, mert nem tud jó lenni. A szósszal bekevert tészta tényleg túlpuhul állás közben, nem a szakács hibája, hanem a tészta sajátossága.

Omlós hús

Cipőtalppá sütni nem nagy kunszt egy szelet húst, viszont omlósra sütni sem az! A titok: elfelejteni a villát! Akár rántott húst, akár natúr hússzeletet, csirkemellfilét vagy grillhúst sütünk, sose szúrjunk bele villát megfordításkor, vagy amikor a serpenyőbe tesszük vagy onnan kivesszük. A villával szúrt lukakon kifolyik a hús leve-szaftja, egyszerűen kiszárad.

A szúrás helyett használjunk inkább két villát vagy csipeszt, ne sértsük meg a hús felületét. Egy pici trükk, de sokkal jobb a végeredmény!

Túlfőtt zöldség

Málik és ízetlen, legyen az főzelék vagy párolt zöldség, rakottas, a sárgarépa, kel, brokkoli, zöldbab, tök vagy cukkini, minden zöldség elveszíti vonzerejét, ha túl van főzve. Ami nyersen nem fogyasztható, annak adjunk 10 percet (krumpli például), a többieknek elég 5 perc is. Íze, színe, tápanyag- és vitamintartalma is jobban megmarad – finomabb és egészségesebb!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.