A csokifüggők tudják, hogy a csokimousse lényege a tojás vagy a tejszín, ami a vegán étrendben ugye nem játszik. De így sem kell lemondani erről az isteni csokis nyalánkságról, mert vegán változatban is elkészíthető, ráadásul sokkal egészségesebb és alakbarátabb. 

Diétás étrendbe is beiktatható ez a nagyon krémes, könnyű, intenzíven csokis édesség, amiben igaz, hogy van magas kakaótartalmú étcsokoládé, de emellett csak fehérjében gazdag tofut és egy kis növényi tejet tartalmaz. Cukor vagy más édesítő adható ugyan hozzá, de nem feltétlenül szükséges, ha nem ragaszkodunk a nagyon édes ízhez.

Végtelenül egyszerű az elkészítése, hiszen a csokoládét csak fel kell olvasztani, majd az alapanyagokat összeturmixolni, ezután már csak egy kis pihentetési időre van szükség, hogy egy kicsit dermedjen a hab. Ha lehet, akkor a lágyabb selyemtofut válasszuk hozzá, ez sokkal puhább, és a krémünk is selymesebb lesz tőle, de ha keményebbet kapunk csak, akkor még egy kis tej hozzáadásával tudjuk krémesíteni és habosítani a csokis desszertünket.

Vegán csokimousse tofuval

Hozzávalók:

  • 25 dkg lágy tofu (selyemtofu)
  • 1 dl (növényi) tej
  • 10 dkg étcsoki (70%-os)
  • 2 evőkanál barna cukor (vagy más édesítő, de el is hagyható, ha valaki nem szereti túl édesen)
  • 1 kávéskanál vanília-kivonat

Elkészítés: Az étcsokit felkozkázzuk, és vízgőz felett felolvasztjuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az összes többi alapanyagot, és botmixerrel simára, krémesre turmixoljuk.

Poharakba kanalazzuk, és hűtőbe tesszük 2-3 órára, amíg kellően megköt a hab.

Ízlés szerint gyümölccsel vagy aprított mogyoróval, mandulával, édes morzsával meghintve tálaljuk.