Írd be, mit keresel:

Karfiolból hummusz – az isteni vegán kence

A karfiol remek zöldség, nagyon egészséges és alakbarát, valójában negatív kalóriás étel, aminek a megemésztéséhez több energiára van szüksége a szervezetnek, mint amennyi benne van. Legtöbbször levesnek vagy bundázva készítjük, de ennél jóval többet tud, mutatunk is egy nagyon finom karfiolos szendvicskrémet.

Cookta - 2017.05.10.
Karfiolból hummusz – az isteni vegán kence

A hummusz eredetileg csicseriborsóval készül, és egy nagyon finom vegán kence, a Közel-Kelet és az arab konyha közös kedvence. A főtt hüvelyest pürésítik, majd fűszerekkel és szezámmagpasztával, úgynevezett tahinivel krémesítik, és fogyasztják pitakenyérrel, zöldségekkel. Mára már az egész világon elterjedt, mert egyrészt nagyon egyszerű, másrészt egészséges és vegán, de olyan finom, hogy a megrögzött húsevők is szívesen fogyasztják.

A krémes kence annyira népszerű, hogy ma már nem csak csicseriborsóval készül, létezik céklás és sütőtökös változata is, de gyakorlatilag bármilyen zöldség jó alapja lehet a fűszeres krémnek: most egy karfiolos változat készült, nagyon finom az alapváltozat is, de bátran variálható fűszerekkel, zöldfűszerekkel, magokkal – szendvicskrémnek is tökéletes egyszerű vacsorához, de vendégváró vagy partiétel is lehet mártogatósként.

Karfiolhummusz

Hozzávalók:

  • 1/2 fej karfiol
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 evőkanál tahini (szezámmagkrém)
  • 1/2 citrom leve
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben puhára főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, és hagyjuk langyosra hűlni. (A karfiol másik feléből a karfiolos főzővízzel készíthetünk egy zöldséglevest például…)

A főtt karfiolt keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a mustárt, a tahinit, sózzuk, borsozzuk, majd botmixerrel pépesítjük. Ízlés szerint egy kis citromlével ízesítjük, és kevés olívaolajjal átkeverjük.

Pirított pitakenyérrel vagy pirítóssal, friss kenyérrel tálaljuk ízlés szerint, friss zöldségeket – paradicsomot, paprikát, retket, újhagymát – kínálunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.