Írd be, mit keresel:

Sajtos töltött táska, az isteni brazil snack

A töltött tésztákat a világ minden táján szeretik, sós és édes receptek végtelen variációjával találkozhatunk, legyen az főtt, sült, ropogós vagy foszlós, desszert, snack vagy épp főétel. A brazilok egyik kedvence, a pastel de queijo, a sajttal töltött, ropogósra sült falatka nálunk kevéssé ismert, pedig nagyon finom, és érdemes megismerni!

Cookta - 2023.07.15.
Sajtos töltött táska, az isteni brazil snack

Brazíliában nagyon népszerűek a különféle töltött és ropogósra sült tésztafélék, falatnyi kis huncutságok, amiket esti baráti beszélgetések, együttlétek alatt, koktélok és jóféle borok, sörök mellé falatoznak. Létezik sütőben és olajban sült változata, töltik különféle húsos ragukkal vagy egyszerűen aprított sonkával és sajttal, főtt csirkemellel és krémsajttal, vagy csak simán reszelt sajttal, de mindig jár hozzá valamilyen mártogatós… Fűszeres paradicsommártás vagy csiliszósz, zöldfűszeres-joghurtos mártogatós… Abbahagyhatatlan!

Természetesen az olajban sült változat a népszerűbb, aminek a tésztája hólyagosra sül, köszönhetően a friss tésztába beledolgozott kevés alkoholnak és ecetnek, és épp ettől lesz elképesztően ropogós. A tészta pár perc alatt összeállítható, nem kell pihentetni sem, így tényleg gyorsan elkészíthető, legalábbis a legegyszerűbb sajtos verzió, amit az alábbiakban láthattok, és amihez érdemes karakteresebb, érettebb sajtot használni. Brazil sajt itthon nem nagyon beszerezhető, de nagyon jól működik a recept érettebb cheddarral vagy akár kecskesajttal.

Brazil sajtos ropogós (pastel de queijo)

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál rum (lehet pálinka vagy vodka is)
  • 1 teáskanál ecet
  • 1,5 dl hideg víz
  • 1 teáskanál só
  • 25 dkg reszelt sajt
  • olaj a sütéshez

Elkészítés: A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a felütött tojást, az olívaolajat, a rumot, az ecetet, a sót és a vizet, és egy kanállal elkezdjük keverni. Amikor kezdi felvenni a vizet és sűrűsödik, akkor kézzel dolgozunk vele tovább, és lágy tésztává dolgozzuk. A liszttől függően lehet, hogy kell még hozzá vagy egy kis víz, vagy egy kis liszt, a lényeg, hogy pár perc alatt puha, könnyen formázható tésztát kapjunk.

A tésztát lisztezett felületen jó vékonyra kinyújtjuk, nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. Mindegyikre egy jó csipet reszelt sajtot teszünk, félbehajtjuk, és villával a széleket lenyomkodjuk.

Bő olajat melegítünk, és amikor már forró, akkor adagonként kisütjük a sajtos táskákat, időnként megforgatva, hogy szép aranybarnák legyenek. Szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Melegen tálaljuk, kis csiliszószba mártogatva… Hmmm…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.