Írd be, mit keresel:

Ízletes sajt házilag, kiadósan és egyszerűen

Aki szereti a sajtokat, annak mindenképpen ki kell próbálnia a házi sajtkészítést, mégpedig több okból is. Egyrészt nagyon jó móka boszorkánykodni a konyhában, sokkal több köze lesz az igazi sajthoz, mint a legtöbb boltban kaphatónak, másrészt pedig nagyon finom, és még személyre is szabható különféle fűszerekkel, ízesítőkkel. Tej, ecet és egy vászonkendő kell csak hozzá.

Cookta - 2021.05.17.
Ízletes sajt házilag, kiadósan és egyszerűen

A komoly sajtok, vagyis az érettebb, érlelt sajtok oltóanyagokkal készülnek, és nagyon speciális környezetre és technológiára, no meg tudásra van hozzájuk szükség, így senki ne arra számítson, hogy parmezánt vagy gorgonzolát, camembert vagy goudát most majd pikk-pakk megtanul készíteni. Ezekhez tényleg speciális higiénia, baktériumkultúrák, egyenletes hőfok és páratartalom kell, amit otthon nem nagyon lehet reprodukálni. Ellenben friss, de szeletelhető és isteni finom házi sajtot tényleg nem nagy ördöngösség készíteni.

A saját sajtban az is jó, hogy úgy ízesítjük, ahogy csak kedvünk tartja. Kerülhet bele bármilyen zöldfűszer a kaportól a kakukkfűig, a medvehagymán és a bazsalikom át bármi, de apróra vágott lilahagyma, újhagyma, zúzott fokhagyma vagy durvára őrölt bors is, vagy akár apróra vágott olajbogyó, kapribogyó is. Egyszerre ne használjunk túl sok ízesítőt, mégiscsak a sajt a lényeg, de 1-2 karakteres íz szuper párost alkothat.

A házi sajthoz mindenekelőtt friss tejre van szükségünk, néhány csepp ecetre, egy kis sóra, valamint egy tiszta vászonkendőre, konyharuhára. Úgy számoljuk, hogy 1 liter tejből 10–15 dkg sajt lesz, elsőre érdemes 2 liter tejjel próbálkozni, és 2 ízzel… 

Így készül a friss sajt

A sajtkészítéshez csak friss házitej alkalmas, pasztörizált vagy tartós tej nem, ebben nincsenek már benne azok az élő kultúrák, amelyekkel sajt készülhet. Ilyen tejet piacon vagy mostanában egyes boltokban automatákból, illetve speciális tejes furgonokból kaphatunk.

Ezt a tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, és literenként 1 evőkanál ecetet vagy 2 evőkanál citromlevet adunk hozzá, és egy fakanállal kavargatjuk, figyeljük, ahogy a tej szétválik savóra és túróra. Kicsit pihentetjük, amíg nagyjából langyosra hűl, majd sózzuk, elkeverjük, és egy szűrőkanállal kiszedjük a sűrűjét. Most ízesíthetjük mindenféle fűszerrel, hagymával, amivel csak szeretnénk.

A befűszerezett túrót egy tiszta vászonkendőre vagy konyharuhára pakoljuk, egy szűrőbe tesszük, és fél órát hagyjuk, hogy kicsepegjen belőle a felesleges folyadék, majd felül összefogjuk, és kinyomkodjuk, majd összekötjük. Fontos, hogy ne öblítővel illatosított kendővel vagy konyharuhával dolgozzunk, mert a virág-, óceán- vagy fenyőillatú sajt sok sikert nem arat majd…

Most még egy kis türelemre lesz szükség: a kisgömböcöt egy szűrőbe tesszük, tányért és súlyt rakunk a tetejére, alá pedig valamilyen edényt, amibe csöpöghet még a sajtból a savó a tömörödés alatt. Ezt az egész építményt a hűtőbe tesszük, és egy éjszakát vagy egy teljes napot hagyjuk pihenni és érni.

Másnap kicsomagoljuk, megcsodáljuk, megszimatoljuk, szeleteljük vagy felkockázzuk. Ehetjük kenyérrel, salátával, tehetjük szendvicsbe, salátába, rámorzsolhatjuk sült zöldségre, vagy csak kínálhatjuk magában egy pohár bor mellé.

A sajt fóliába csomagolva 1 hétig is eltartható, természetesen hűtőben, de tehetjük sós-fűszeres vízbe is, vagy készíthetünk belőle pácolt sajtot is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.