Írd be, mit keresel:

Tepsis csirkemell pikánsan, omlósan és egyszerűen

Bár a csirkemell sokaknak a kedvenc húsféléje, a sütőben sült egész csirkemelltől a legtöbben idegenkednek, főleg azért, mert könnyen kiszárad. Ez nem feltétlenül igaz, csak megfelelő módon kell előkészíteni és sütni: ezzel a kis trükkel istenien omlós lesz!

Cookta - 2023.05.19.
Tepsis csirkemell pikánsan, omlósan és egyszerűen

A csirke húsa valóban szárazra tud sülni, mert sovány, így mindenképpen érdemes valamilyen zsiradékkal kényeztetni, kenegetni. Ehhez legjobb a vaj, ami a húst omlóssá és szaftossá teszi, ha bőre is van, azt pedig ropogóssá. Ráadásul a szoba-hőmérsékletű vaj könnyen kikeverhető fűszerekkel, egyenletesen felvihető a csirke bőrére és bőre alá is. Mi most mustárral és fűszersóval kevertük ki, amitől kellemesen pikáns lett, de készíthető bármilyen fűszervaj hozzá ízlés szerint, akár rozmaringgal, kakukkfűvel, majoránnával, fokhagymával vagy bármilyen olyan fűszerrel vagy keverékkel, amit szeretünk.

Mivel tepsiben sül a csirkemell, érdemes a köretet is mellette megsütni: ez lehet krumpli vagy bármilyen zöldség a szezon kínálatából, de akár a fagyasztóból előkapott házi vagy bolti keverékek is bevethetők. Ha lassabban puhuló zöldséget választunk, akkor érdemes néhány perc alatt kicsit előfőzni, vagyis enyhén sós vízben blansírozni a zöldségeket, majd leszűrve a csirke mellé tenni, egy kis vajat rámorzsolni, és így sütni készre.

Egyszerű, de isteni fogás, a végtelenségig variálható, hétvégi ebédre készülhet mellé extra köret krumplipüré vagy akár egy zöldfűszeres-joghurtos szósz is.

Omlós csirkemell mustárosan, vele sült zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 4 csirkemellfilé
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál sült csirke fűszersó
  • 5 dkg lágy vaj
  • 40 dkg kelbimbó
  • 4 szál sárgarépa
  • 4 kisebb zsenge hagyma
  • só, bors

Elkészítés: A csirkemellet megmossuk, ha nem szeretjük a bőrét, lefejtjük. A lágy vaj nagy részét elkeverjük a mustárral és a fűszersóval, és a csirkemelleket alaposan lekenjük ennek a keveréknek a 2/3 részével. Tepsibe tesszük, mellé öntünk 1 dl vizet, lefóliázzuk, és 180 fokos sütőbe toljuk 30 percre.

Közben a kelbimbót, a répát és a hagymát megtisztítjuk, a kelbimbókat félbevágjuk, a répát felkarikázzuk, a hagymát cikkekre vágjuk. Sós vizet forralunk, és a kelbimbót a répával 4-5 percre a vízbe dobjuk, majd szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük.

A húsról óvatosan leevsszük a fóliát, vigyázat a kicsapó gőzzel! Mellétesszük a kelbimbót, a répát és a hagymacikkeket, sózzuk, majd rámorzsoljuk a maradék vajat. A csirkemelleket átkenjük a maradék mustáros vajjal, és alufólia nélkül visszatesszük a sütőbe még 20 percre, míg szépen megpirulnak-sülnek.

A csirkemelleket a sült zöldségekkel tálaljuk, de készíthetünk mellé párolt rizst, kölest, akár krumplipürét is még kiegészítő köretnek.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.