Írd be, mit keresel:

10 tuti tipp a nagyi konyhájából

Vannak olyan főzési furfangok, hasznos huncutságok, amelyek nem szerepelnek a szakácskönyvekben, mégis nagyon jól jöhetnek a konyhában, jobban és takarékosabban, finomabban és egyszerűbben süthetünk és főzhetünk.

Cookta - 2017.05.20.
10 tuti tipp a nagyi konyhájából

Nagyanyáink sokkal nehezebb körülmények között, kevesebb technikai háttérrel főztek napról napra, a rutinos nagyik tapasztalatai az „élet iskolájából” pedig a mai napig megfontolandóak és nagyon jól hasznosíthatóak. Tíz tuti tipp, ami mindig jól jöhet!

1. Lehetőség szerint fedővel lefedett edényben főzzünk, így gyorsabban és kevesebb energia felhasználásával készül el az étel, akár 20–25% energiát is megtakaríthatunk egy leves vagy főzelék, ragu esetében. Ha elektromos főzőlapon főzünk, ami nem indukciós (bár a nagyiknak ilyen nem volt még), akkor nyugodtan kikapcsolhatjuk 5–10 perccel a főzés beefejezése előtt a tűzhelyet, saját gőzében és a maradék hőn készre fő az étel, ezzel is energiát – és pénzt – spórolunk.

2. A gombát – legyen az termesztett vagy erdei, mezei – sokan meghámozzák, pedig így legfőbb aromáitól fosztják meg. A gombát elég megmosni folyó víz alatt, ha egyáltalán kell, semmiképp ne áztassuk, mert beszívja a vizet és ízanyagai is kiáznak. A gombából készült ételt maximum 1 napig tartsuk a hűtőben, vagy tegyük rögtön fagyasztóba: gyorsan romlik, de a fagyasztást jól tűri.

3. A spárga zsengesége ellenőrizhető egy egyszerű körömtrükkel, még a csomagoláson keresztül is: ha a szárvégeket körömmel megnyomjuk, és nem megy bele a körmünk, akkor fás, ha 2-3 centire a vágott résztől belemegy, akkor nyugodtan vegyük meg. A spárgát érdemes 1-2 napon belül felhasználni, mert megfonnyadva kevéssé élvezetes, de néhány napig frissen tarthatjuk, ha nedves konyharuhába csavarva tesszük a hűtőbe vagy a szárvégeket levágva vízbe állítjuk.

4. Ha egy levest vagy főzeléket habarni szeretnénk, a finomított liszt helyett érdemes rizslisztet, étkezési keményítőt vagy csicseriborsólisztet használni. Az ételek besűrűsödnek, krémesek lesznek tőle, de nem lesz lisztes ízük, és még gluténérzékenyeknek is megfelel.

5. A zöldségek megtartják friss és élénk színüket, nem sápadnak meg, ha főzésükkor a vízbe egy kevés szódabikarbónát vagy 1-2 szem kockacukrot teszünk, illetve ha az éppen roppanósra főtt zöldségeket főzés után rövid időre jeges vízbe tesszük.

6. Aki nem szeret fokhagymával bajlódni minden főzésnél, mert zavarja, hogy a keze enyhén szólva is büdi lesz, az időnként szánjon egy kis időt arra, hogy egy adagot meghámoz és ledarálja – vagy késes robotgéppel pépesíti –, majd olajjal elkeverve kis csavaros üvegbe teszi. Hűtőben 1-2 hétig eláll, de mélyhűtőbe is tehető jégkockatartóban, és akár fagyosan is bátran beletehető az ételbe.

7. Ha húst vagy kelt tésztát, például fánkot vagy lángost sütünk, nagyon fontos, hogy a zsiradék megfelelően forró legyen. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy darabka kenyeret dobunk bele: ha körülötte rögtön habzik a zsiradék, megfelelő, de ha nem, akor még kicsit kell hevíteni.

8. A karfiol sokaknál mumus a konyhában, pedig nagyon egészséges és szuper zöldség, de igaz, hogy „van egy szaga”. Ezt úgy kerülhetjük el, ha főzéskor egy szem felkockázott krumplit és egy kis citromlevet is teszünk a főzővízbe. Ha szeretnénk, hogy szép fehér maradjon a karfiol, akkor a főzővízbe egy kevés tejet is érdemes tenni – és nem túlfőzni, hanem éppen roppanósra.

9. A padlizsán sokak kedvence, de az alacsony kalóriatartalmú zöldség elképesztően sok olajat bír magába szívni, ami több szempontból sem jó. Ha sült padlizsánt készítünk, ne olajban süssük, hanem teflonserpenyőben, szárazon, a padlizsánszeleteket előzetesen ecsettel vékonyan átkenve olívaolajjal, így minimális zsiradékkal, de nagyon finomra sül. Ha rántott padlizsánt készítünk, akkor a padlizsánszeleteket a panírozás előtt 20 percre érdemes tejbe áztatni, így a tejet szívja magába, nem az olajat, elképesztően puha és ízletes lesz. 

10. A dió drága dolog, értékes és nagyon finom, ezért érdemes vigyázni rá, mert magas olajtartalma miatt könnyen avasodik. Ezért a diót érdemes jól záródó dobozban vagy zacskóban a hűtőben tartani, és felhasználás előtt száraz serpenyőben kicsit átpirítani, így intenzívebb ízt kap, még finomabb lesz. Ha esetleg kiszárad a dió, felfrissíthetjük, ha 1-2 órára tejbe áztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük, megszárítjuk, és serpenyőben átpirítjuk felhasználás előtt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.