Írd be, mit keresel:

Saslik, a grillpartik kedvence

A szép idő beköszöntével megérkezett a grillszezon is, indulhat a pácolás és a sütögetés. Ha igazán mutatós és elronthatatlan fogást szeretnénk, ahhoz az egyik legjobb választás a saslik: mutatós, jól variálható és gyorsan el is készül.

Cookta - 2017.05.20.
Saslik, a grillpartik kedvence

A nyársakra húzott különféle pácolt húsok, kolbászkarikák, szalonnafalatok, zöldségek, gombák és hagymák végtelen variációban készülhetnek, mindenféle ízvilágban. Az a jó benne, hogy akár mindenki elkészítheti a saját rablónyársát, úgy párosítva az ízeket, ahogy ízlésének leginkább megfelel, de persze gondos gazda módjára elkészíthetjük mi is a nyársakat.

A saslik készítésekor arra érdemes figyelni, hogy nagyjából egyforma méretű darabokra vágjuk a különféle alapanyagokat, így egyszerre sülnek meg, és nem ég meg egyik vagy másik falat. Grillezéshez általában zsírosabb húsokat szoktunk választani, de a rablóhúshoz sovány hús is tökéletes, mert gyorsan elkészül, nincs ideje kiszáradni, főleg akkor, ha a húst előtte be is pácoljuk egy kicsit, legyen az csirke, pulyka, vagy mint most esetünkben sertés szűzérme. 

A saslik azért is jó, mert rossz idő esetén a sütőben is megsüthető, mégis grillezős hangulatunk lesz tőle, bár igaz, a füstös íz elmarad, de a színes nyárssal így is nagy sikert érhetünk el.

Saslik pácolt szűzérmével

Hozzávalók 4 személynek:

  • 50 dkg sertésszűz

    A páchoz:

  • 2 teáskanál méz 
  • 3-4 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • fél citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kevés őrölt csili

Valamint: 

  • 2 kaliforniai paprika
  • 1 nagy fej hagyma
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • só, bors

Elkészítés: A páchoz a mézet, a szójaszószt, az olajat, a citromlevet egy tálba tesszük, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és ízlés szerint egy kis őrölt csilit, összekeverjük. A húst megtisztítjuk, ha kell, lehártyázzuk, felkockázzuk, majd  a pácba tesszük, összeforgatjuk, állni hagyjuk 1-2 órát, de akár egy éjszakát is.

A hagymát meghámozzuk, a paprikát és a paradicsomot megmossuk, a hagymát és a paprikát felkockázzuk. 

A saslikpálcára tetszőleges sorrendben feltűzzük a hozzávalókat. Ha maradt a pácléből, nyugodtan megkenhetjük sütés előtt és sütés közben is a saslikot. 

Grillrácson körülbelül 10–15 perc alatt – időnként megforgatva – készre sütjük. Salátával vagy akár parázsban sült burgonyával tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.