Írd be, mit keresel:

Rakott kel, ahogy én készítem

A rakott kel az egyik legkedveltebb rakott étel szerintem, persze csak a krumpli után. Kiadós, előre elkészíthető, és még a gyerekek is szívesen megeszik.

Cookta - 2017.05.22.
Rakott kel, ahogy én készítem

Kevés olyan embert ismerek, aki ne szeretné a rakott kelt. Mondjuk én pont nem, de ennek az az oka, hogy a káposztával készült ételeket kamaszkoromban nem szerettem, és mindenki azon igyekezett, hogy megkedveltesse velem. Szóval sűrűn volt asztalon, én meg már csak azért sem voltam hajlandó megenni… 🙂

Forrás:
Hajós Ágnes

De mivel viszonylag egészséges, és a finnyás nagyobbik fiam ezt kivételesen szereti, felvettem a repertoárba. Így:

Rakott kel

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kisebb fej kelkáposzta
  • 50 dkg darált hús
  • 10 dkg rizs megfőzve (szárazon 10 dkg)
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors
  • 2-3 dl tejföl
  • majoránna
  • ízlés szerint más fűszer
  • 20 dkg füstölt sajt
  • kevés vaj a kenéshez

 
Elkészítés: A káposztát leveleire szedjük, a vastag erét kivágjuk. Forró sós vízben 3 percig előfőzzük, majd leszűrjük, félretesszük. 

A főtt rizst összekeverjük 10 dkg reszelt sajttal. 

Az apróra vágott hagymát az olajon sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk. 10 percig közepes lángon kevergetjük.

Egy tűzálló, 25×35 cm-es tálat kivajazunk. Beleterítünk egy sor káposztalevelet, erre jöhet egy sor darált hús, majd egy sor rizs. Erre ismét káposzta, majd hús, rizs, végül káposztával fedjük be.

A tejfölt összekeverjük némi sóval, borssal, esetleg majoránnával vagy amit szeretünk. A káposzta tetejére simítjuk, megszórjuk a maradék reszelt sajttal. 

200 fokos sütőben kb. fél órát sütjük. Akkor jó, ha a tejföl összesűrűsödik, a sajt pedig megpirul.

Szeletelve tálaljuk.

Forrás:
Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.