Írd be, mit keresel:

A legjobb jegeskávék egyszerűen, házilag

A hűsítő és frissítő jeges itallal leginkább kávézók teraszain lepjük meg magunkat, mert valamiért olyan körülményesnek tűnik elkészíteni otthon. De egyáltalán nem az, mutatunk is néhány szuper ötletet.

Cookta - 2017.05.26.
A legjobb jegeskávék egyszerűen, házilag

A jegeskávé az egyszerűtől a rafináltig sokféle lehet, a minimalista mindenmentes változattól a házi frappuccinón át a fagylaltos-tejszínes kalóriabombáig a végtelenségig variálható. Aki szereti a kávét, annak érdemes minél több változatban kipróbálnia ezt a hűsítő italt házilag is.

A legegyszerűbb, ha instant kávét egy kis forró vízzel kikeverünk, felengedjük hideg vízzel, majd jégkockatartóba tesszük és lefagyasztjuk. Amikor kedvünk szottyan egy kis frissítőre, akkor pohárba teszünk egy csomó kávékockát, és felöntjük hideg tejjel vagy növényi tejjel. Természetesen főtt kávét is lefagyaszthatunk, akár édesítve is, ha a kávét édesen szeretjük, mert a hideg italban nehezebben oldódik fel a cukor.

Az olasz affogato is az egyszerű – de nagyszerű – jegeskávék sorát gazdagítja, itt egy gombóc vaníliafagyira csorgatnak rá egy frissen főtt presszókávét. A fagyi lehűti a kávét, elolvad, és krémes vaníliás habot képez a tetején. A görögök inkább a frappéra szavaznak, ami tört jég és erős kávé habosra összeturmixolva, aminek a tetejét olykor meglocsolják valamilyen édes sziruppal.

Ízesített jegeskávék

A jegeskávét készíthetjük főtt és kihűtött kávéból, de ha gyors megoldást keresünk, akkor az instant kávé az ideális megoldás.

Ha olyan jegeskávéra vágyunk, ami ízesített, és hosszabban lehet szürcsölni, akkor érdemes egy cukorszirupot főzni egyszerűen kristálycukorból – vagy más, alternatív édesítőből – és vízből, ezt kihűteni, ez könnyen összekeverhető a hideg kávéval, és gyakorlatilag korlátlan ideig eláll. Belefőzhetünk egy rúd fahéjat is, ha például szeretjük az őrölt fahéjjal meghintett kapucsínót…

Vaníliás jegeskávé

Két teáskanál instant kávét 4-5 teáskanál forró vízzel kikeverünk, felöntjük 2 dl hideg vízzel, 1 dl hideg tejjel, hozzáadjuk 1/4 rúd vanília kikapart magjait, ízlés szerint cukorszirupot és jeget, alaposan elkeverjük.

Fahéjas-mandulás jegeskávé

Két teáskanál instant kávét felöntünk egy kis forró vízzel, elkeverjük, majd 3 dl mandulatejjel felöntjük, hozzáadunk 2-3 csepp mandulakivonatot, őrölt fahéjat és cukorszirupot vagy a fentebb említett fahéjas szirupot, jeget, és jól elkeverjük.

Nutellás-kávés turmix

Jegeskávéval indítani a napot? Hmmmm… Ideális reggeli, ha egy banánt feldarabolva turmixgépbe teszünk, hozzáadunk 1 evőkanál Nutellát, 2 dl tejet. Két teáskanál instant kávét egy kis forró vízzel kikeverünk, 1 dl hideg vízzel felöntjük, majd ezt is a turmixgépbe öntjük, és alaposan összemixeljük. Adhatunk hozzá jégkockát is, akár a mixelés előtt, akár utána.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.