Lehet desszert és ital, mindenképpen jeges és rózsaszín, amit a benne lévő rozénak és epernek köszönhet. Isteni hűsítő, a forró nyári esték kedvence lesz!

A frosé – frozen rosé, vagyis fagyasztott rozébor – átmenet a jégkása és a borkoktél között. Különleges, aromás, mutatós, a kerti partik fénypontja lehet, de akár jeges desszertként is megállja a helyét, természetesen csak felnőtteknek. 

Az elkészítése nagyon egyszerű, csak a fagyasztás miatt hosszadalmas, viszont nagyon jól előkészíthető, a bor akár már jó előre lefagyasztható. Annyi a dolgunk mindössze, hogy friss eperrel cukorszirupot főzünk, illetve egy kis frissítő citromlevet facsarunk, majd a fagyos borral és némi jégkockával jól összemixeljük, míg jégkása vagy granita állagot kapunk. Mivel a bor teljesen megfagyni nem tud, tálalás előtt érdemes még egy kicsit fagyasztani, majd még egyszer átmixelni.

Frozé

Hozzávalók:

  • 1 üveg rozébor
  • 25 dkg tisztított eper
  • 8 dkg cukor
  • 2 citrom leve
  • jégkocka

Elkészítés: A rozét egy műanyag edénybe öntjük, és 6 órára a fagyasztóba tesszük, hogy megfagyjon. Nem fog teljesen megfagyni a benne lévő alkohol miatt, jégkása állagot fogunk kapni.

Közben az epret megtisztítjuk, negyedekbe vágjuk. A cukrot 2 dl vízzel egy edényben felforraljuk, addig keverjük, míg a cukor felolvad, beletesszük az epret, és a tűzről levéve 30 percet pihentetjük, hogy az eper aromái kioldódjanak a cukorszirupba. Ezután leszűrjük, a levet 30 percre a fagyasztóba tesszük.

A citromok levét kifacsarjuk, átszűrjük.

Turmixgépbe öntjük a fagyos rozét, a citromlevet, az eperszirupot és 2-3 marék jeget, alaposan összeturmixoljuk, majd a fagyasztóba tesszük tálalásig. Ekkor még egyszer összemixeljük, majd poharakba öntjük, és szívószállal, eperrel díszítve tálaljuk.

Objektum doboz