Írd be, mit keresel:

Mennyei eperlekvár 30 perc alatt – többféle változatban

A lekvárfőzést valamiféle misztika övezi: macerás, hosszadalmas, csak profiknak érdemes hozzálátnia, de ez nem igaz! Ha használjuk a modern technológiát, pikk-pakk isteni házi lekvárokat főzhetünk.

Cookta - 2017.06.06.
Mennyei eperlekvár 30 perc alatt – többféle változatban

Érik az eper, istenien édes, és bár boltban ugyancsak húzós az ára, a szedd magad földeken feltankolhatunk belőle annyit, hogy még egy kis lekvárnak is jusson. És mindenki felejtse el a gyerekkori emlékeket, amikor hosszú órákon át állt a nagyi az átforrósodott konyhában, kevergetve a rotyogó, fröcskölő lekvárt, és mindenhol dunsztoslábasok és befőttesüvegek várakoztak a sorukra.

Ma már szerencsére van turmix, mikró és dzsemfix, amelyek játékká változtatják a lekvárfőzést, és fél óra alatt megvagyunk az üvegbe zárt isteni házi eperlekvárral, amivel egész évben emlékezhetünk a kora nyári napfényre. Ráadásul a házi változatba kevesebb cukor kerül, nincs benne tartósítószer, és megbolondíthatjuk fűszerekkel, citrusokkal vagy marcipánnal, amiktől egyedi és még finomabb lesz, akár gasztroajándéknak is tökéletes.

Így segít a technika

A befőzésben az üvegek sterilizálása a legmacerásabb manőver, de ez elengedhetetlen ahhoz, hogy később ne romoljon meg a munkánk gyümölcse. Ezt a legegyszerűbben mikróban végezhetjük el, mégpedig úgy, hogy a tiszta üvegeket és a tetőket elöblítjük, kicsit hagyjuk lecsepegni, majd a mikróba tesszük, és 800 Watton 1 perce beindítjuk. Megnézzük, hogy nedves-e még, ha igen, még 1 percet adunk nekik, ha nem, akkor kivesszük a STERIL üvegeinket. Ilyen egyszerű.

A második jó hír, hogy az epret nem kell órákig főzni, elég neki maximum 10 perc, ha előtte cukorral pürésítjük botmixerrel vagy turmixszal. Ha felforr és kicsit rotyog, mehet bele a dzsemfix, ami nem más, mint egy kis zselésítő, amitől kellően összeáll a lekvár, nem veszíti el a szép színét a sok főzéstől, és jóval több aroma és vitamin is marad benne!

Fűszeres változatok

Az eperlekvár magában is nagyon finom, egy kis citromot mindenképpen érdemes beletenni, de emellett fűszerekkel is megbolondíthatjuk, így különleges, gasztroajándéknak is tökéletes csemegéket kapunk.

  • Vanília-kardamom – 2 kg eperhez 1 rúd vanília kikapart magját és 4-5 hüvely kardamom kiszedegetett és mozsárban összetört magjait adjuk már a főzés kezdetén. Nagyon kellemes és izgalmas, telt ízű lekvárt kapunk.
  • Narancs-gyömbér – a lenti alaprecepthez 1 narancs héját és diónyi friss gyömbért reszelünk, pikáns, egzotikus és isteni ízvilágot ad a lekvárnak.
  • Bazsalikom-vanília – az eperhez a turmixolás előtt 6-8 levél friss bazsalikomot és 1 rúd vanília kikapart magjait adjuk, ezekkel turmixoljuk össze, bársonyos és izgalmas lesz így a dzsemünk.
  • Marcipán – igazán különleges lekvárt kapunk, ha az eperpürébe 8-10 dkg jól lehűtött marcipánt reszelünk, és ezzel főzzük mennyei, krémes lekvárrá.

Eperlekvár (alaprecept)

Hozzávalók:

  • 2 kg eper
  • 50 dkg cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1,5 csomag dzsemesítő

Elkészítés: Az epret megmossuk, kicsumázzuk, hozzáadjuk a cukrot és a citrom kifacsart levét, majd turmixszal vagy botmixerrel pépesítjük – hagyhatunk benne kisebb darabokat.

Egy lábasban a tűzre tesszük, elkeverjük benne a dzsemfixet, és forrástól számítva 3-4 percig főzzük. Elosztjuk az előkészített üvegekbe, de nem töltjük teljesen tele, lezárjuk a tetővel, és egy gyors mozdulattal fejtetőre állítjuk őket, és így hagyjuk kihűlni, majd hidegen a talpukra állítva mehetnek a kamrapolcra.

Ha esetleg kimarad valamennyi, és nem tölt ki egy üveget, azt hűtőbe tehetjük, és frissen elfogyaszthatjuk sütihez, reggeli pirítóshoz…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.