Írd be, mit keresel:

Tökfőzelék töktócsnival, mediterrán hangulatban

A tökfőzelék az az étel, amit vagy utál valaki, vagy nagyon szeret. Köztes állapot szerintem nincs. Apukám és a párom az a fajta, akibe beletömték az iskolában, egyikükkel sem lehet semmilyen körülmények között megetetni.

Cookta - 2017.06.13.
Tökfőzelék töktócsnival, mediterrán hangulatban

Én egy darabig szintén nem szerettem, de csak azért, mert apa sem… 🙂 Aztán az iskolai nekem kifejezetten tetszett, és kamaszkoromra rájöttem, hogy egy nagy baromság ez az állandó finnyáskodás, és felfedeztem az ízeket.

Azóta kifejezetten szeretem a tökfőzeléket, és megfogadtam, hogy addig kísérletezek a változatokkal, míg a párom is megszereti. Állítólag ez a verzió már közel áll az általa is fogyaszthatóhoz, nekem viszont kifejezetten tetszik, és rajta kívül mindenki odáig volt tőle, aki megkóstolta.

Forrás:
Hajós Ágnes

Mediterrán tökfőzelék töktócsnival

Hozzávalók 4 főre:

  • kb. 2-2,5 kg vajtök
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 nagy paradicsom
  • 1 szárított paradicsom
  • 1 kisebb kápia paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál oregánó
  • 1 nagy vagy 2 kis csokor zsenge kapor
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 1,5 dl zsíros tejföl
  • 1 tojás
  • kukoricaliszt

 
Elkészítés: A tököt meghámozzuk, héját levágjuk, legyaluljuk, az 1/3-át összekeverjük 2 kávéskanál sóval.

Az egyik hagymát üvegesre dinszteljük egy lábasban, majd hozzáadjuk a kockára vágott sima és szárított paradicsomot és paprikát. Csipet sót hozzáadva addig kevergetjük, míg szinte pépesre szétfőnek. Hozzáadjuk a sózatlan tököt, megszórjuk az oregánóval, 1 teáskanál sóval és pár tekerésnyi borssal. Alacsony lángon, a saját levében, puhára pároljuk. A végén az összes folyadékot elpárologtatjuk. A tök 1/4 részét a tejföllel és egy kis gerezd összezúzott fokhagymával simára turmixoljuk, visszaöntjük a lábasba. Hozzáadjuk az apróra vágott kapor felét. Felmelegítjük, de már ne forraljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.

Közben a tócsnihoz a lesózott tököt kinyomkodjuk. A másik hagymát nagyon apróra vágjuk, egy kevés olívaolajon szintén üvegesre pirítjuk, a tökhöz adjuk. Mehet hozzá szintén a reszelt fokhagyma, 1 tojás, pár tekerésnyi bors, a kapor másik fele, és annyi kukoricaliszt, hogy a massza sűrűn folyjon. Megkóstoljuk, ha kell még bele só, akkor pótoljuk. Állni hagyjuk kb. 20 percet.

Egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk, 1 evőkanálnyi masszát beleteszünk, a kanál hátával szétlapítjuk, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Addig folytatjuk, míg el nem fogy, papírtörlőn lecsepegtetjük.

Forrás:
Hajós Ágnes

A kész főzelékkel tálaljuk.

Forrás:
Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.