Írd be, mit keresel:

Ételek, amelyek komoly függőséget okoznak – mit tegyünk-együnk ellenük?

Vannak jócskán olyan ételek, amikről tudjuk, hogy nemcsak hogy nem egészségesek, de komoly függőséget is okoznak, ennek ellenére – vagy épp ezért? – sokan képtelenek lemondani róluk. Sajnos sokszor ezek az ételek a legegyszerűbb megoldások, tipikusan a junk food ilyen, de nem akarunk riogatni: mindenre vannak megoldások, alternatívák!

Cookta - 2017.06.14.
Ételek, amelyek komoly függőséget okoznak – mit tegyünk-együnk ellenük?

Köztudott, hogy a legtöbb gyorsétterem kínálatában megtalálható hamburgerek, sült krumplik és fagyik, az üdítőkről nem is beszélve, nemcsak egészségtelenek, hanem rendszeres fogyasztásuk függőséghez is vezethet. Ma már tudományosan bizonyított, hogy ennek oka a nagy zsírtartalom, illetve a magas glikémiás index, mégpedig azért, mert fogyasztásuk dopamint termel az agyban, vagyis úgynevezett „boldogsághormont”, amit azután a szervezet újra követel, hogy agyunk ugyanazt a boldogságérzést tapasztalhassa meg újra és újra. Ez pedig maga a függőség, arról nem is beszélve, hogy ez a hormon blokkolja a teltségérzetet, ezért ezekből az ételekből-italokból többet is eszünk-iszunk, mint amúgy tennénk.

A már említett junk foodok és üdítők mellett a függést okozó ételek között dobogós még a pizza, a csokoládé, a csipsz, az édes vajas kekszek és mindenféle vajas és szénhidrátban gazdag sütemény, és itt a kulcs: ha valami egyszerre magas zsír- és szénhidráttartalommal bír, valamint kevés benne a rost, akkor arra bizony kezdjünk gyanakodni…

Mindez nem azt jelenti, hogy ezeket az ételeket tiltólistára kellene száműzni, a fagyiról, a csokiról, a pizzáról és egy jó burgerről sem kell lemondani, de az ipari gyártású vagy gyorséttermi, félkész változatokról érdemes lemondani, vagy legalábbis csak végső esetben, ritkán fogyasztani, és minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt beiktatni az étrendbe, amit pedig lehet, azt egészségesebben és otthon elkészíteni.

Mert csipszet otthon is készíthetünk sütőben zöldségekből, egy egészségesebb kekszet sem ördöngösség összeállítani, a fagyi is lehet mindenmentes, sőt a csokoládé is… Érdemes barátkozni receptjeinkkel. 🙂

Ez is érdekelhet:

Egészséges receptek >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.