Írd be, mit keresel:

Frittata, az isteni olasz tojáslepény

Az olasz konyhát egyszerű, gyors és mindig finom fogásaiért szeretjük - nincs ez másképp a frittatával sem, ami a legmutatósabb az összes rántottaféle közül. Ráadásul univerzális étel, ami bármikorra elkészíthető...

Cookta - 2017.06.18.
Frittata, az isteni olasz tojáslepény

A frittata lehet kiadós, kényelmes reggeli vagy egy könnyű, gyors ebéd vagy vacsora is egy jó kis salátával, de akár pakolhatjuk szendvicsbe, tortillalapba is tekerhető szendvicsnek, például kirándulásra vagy piknikre. Állagát tekintve valahol egy gazdag rántotta és egy felfújt között van, süthető remegősebbre vagy szilárdabbra, ki hogy szereti a sült tojást.

A frittatában az is jó, hogy nagyon változatosan variálható, és minél színesebb, annál jobb. Remek maradékmentő, érdemes a hűtőben körülnézni, mit lehet onnan megmenteni, új életre kelteni ebben a remek kis ételben! Mehet bele bármilyen zöldség, amit akár egy kicsit elő is piríthatunk, tehetünk bele felvágottat, sonkát, bacont, de akár szalámidarabkákat is, reszelt sajtot bele vagy akár a tetejére, de rámorzsolhatunk egy kis fetát vagy kecskesajtot is. Ha kiadósabb egytálételnek készítjük, annak is ideális, ebben az esetben maradék főtt krumplit vagy tésztát, esetleg rizst tehetünk bele, így már önálló fogásként is megállja a helyét egy friss salátával tálalva. 

Akkor lesz igazán szép magas és könnyű a frittatánk, ha egy kis sütőport és étkezési keményítőt is teszünk a tojásos keverékbe, amit az előpirított belevalókra öntünk – innentől pedig a sütőé a főszerep, mert hogy az olasz tojáslepényt a sütőben kell megsütni – a rántottával és az omlettel ellentétben.

Zöldséges frittata

Hozzávalók 2 személynek:

  • 2 szál újhagyma
  • 1/2 piros kaliforniai paprika
  • 1/2 sárga kaliforniai paprika
  • 2 kisebb paradicsom vagy 5-6 koktélparadicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • néhány szál friss petrezselyem vagy bazsalikom
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 4 tojás
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: Az újhagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, a paradicsomot felszeleteljük vagy cikkekre vágjuk, a húsos paprikákat felkockázzuk.

Egy olyan serpenyőben, ami bedugható a sütőbe (nem műanyag a nyele) kevés olívaolajat forrósítunk, megfuttatjuk rajta az újhagymát és a paprikákat, picit sózzuk, hozzáadjuk a fokhagymát is.

Közben a tojásokat felütjük egy tálba, villával felverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a sütőport és az étkezési keményítőt, átkeverjük, majd a reszelt sajtot is beleforgatjuk. Az egészet beleöntjük a tűzről levett serpenyőbe, megszórjuk a paradicsommal és a felaprított petrezselyemmel vagy bazsalikommal.

A serpenyőt 180 fokos sütőbe toljuk, és 10-15 perc alatt megsütjük – attól függően, mennyire rezgősen szeretjük a tojást.

A sütőből kivéve – óvatosan, mert forró a nyele! -, azonnal tálaljuk, cikkekre vágva, friss kenyeret vagy pirítóst kínálhatunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.