Hófehér tojáshab, selymes tejszín és gyümölcs - ennél egyszerűbb és mutatósabb desszertet nehéz elképzelni. Légiesen könnyű, elegáns, és elkészíteni is nagyon egyszerű.

A piskótatekercs igazi klasszikus, békebeli sütemény, akár sima házi lekvárral, akár különféle krémekkel töltve - ennek mintájára készül ez a habcsókos tekercs, amit akár nevezhetnénk Pavlova-roládnak is, hiszen ugyanúgy sült tojáshab, tejszínhab és gyümölcs triója, mint a Pavlova-tortánál. Pillekönnyű, szétolvad a szájban, kellemesen vaníliás, amit készíthetünk bármilyen gyümölccsel gazdagítva.

Az alábbi videóban eper és vaníliás tejszínhab kerül töltelékként a habcsókos roládba, ráadásul a sült tojáshabot egy kis szeletelt mandula gazdagítja, ami némi roppanós izgalmat is hozzáad ehhez a mesés desszerthez. A videón jól követhető a készítés folyamata, de alatta jön a részletes recept is.

Objektum doboz

Epres habcsóktekercs

Hozzávalók:

  • 4 tojásfehérje
  • 25 dkg cukor
  • 1 kiskanál vanília-kivonat
  • 3 dl tejszín
  • 1 maréknyi szeletelt mandula
  • 30 dkg eper

Elkészítés: A tojásfehérjéket egy keverőtálba tesszük, és robotgéppel elkezdjük habbá verni, közben kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, hogy szép fényes, kemény tojáshabot kapjunk.

Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk, ecsettel vékonyan lekenjük olajjal, rákanalazzuk a tojáshabot, és téglalap alakban vékonyan, egyenletesen elterítjük, meghintjük a szeletelt mandulával. 220 fokos sütőbe toljuk, 8 percig ezen a hőfokon sütjük, majd 160 fokra visszavesszük a sütőt, és kb. 10 percig sütjük.

A sütőből kivéve a sütőpapír segítségével megfordítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, és hagyjuk langyosra hűlni.

Közben a jól behűtött tejszínt a vanília-kivonattal felverjük, az epret megmossuk, kicsumázzuk, apróra vágjuk.

A tejszínt a tojáshabra kenjük, megszórjuk az eperrel, majd a sütőpapír segítségével feltekerjük. 1 órát hagyjuk pihenni a hűtőben tálalás előtt.