Ha akarom süti, ha akarom reggeli, nem a szokásos zabkása, hanem egy desszertnek is beillő finomság, amit egyszerűen és gyorsan összedobhatunk. Előre is elkészíthető, mert hidegen is nagyon finom...

A zabkása valószínűleg az utóbbi idők egyik legkedveltebb reggelije - egészséges, változatosan készíthető, akár a főzős, akár a hűtőben pihentetős egyéjszakás módszert választjuk. De a sült zabpelyhet azért érdemes kipróbálni, mert ez olyan, mint egy süti. Vagyis nem olyan, hanem az. :)

Az alapja zabpehely, tojás és tej, ami lehet magtej vagy más növényi tej is, kell hozzá egy kis sütőpor és édesítő, esetükben méz, egy pici fűszer, és nem árt bele egy kis gyümölcs sem. Ez bármi lehet az almától a szederig, a nektarintól a málnáig, akár fagyasztottat is használhatunk. Itt most banán és eper került bele és a tetejére is, a végén pedig egy kis darabolt dió is, ami kellemesen megpirult a tetején...

Sült zabkása eperrel és banánnal

Hozzávalók:

  • 10 evőkanál zabpehely
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 3-4 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2 banán
  • 20 dkg eper
  • 1 marék darabolt dió vagy mandula
  • 1 marék mazsola
  • kevés vaj vagy kókuszzsír

Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a tejet és a mézet, villával felverjük, majd hozzáadjuk a sütőport, a fahéjat, a mazsolát és a zabpelyhet, és alaposan összekeverjük.

A banánt és az epret megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, a gyümölcsök felét beleforgatjuk a zabpelyhes keverékbe, majd egy vajjal vagy kókuszzsírral kikent kisebb sütőtálba öntjük, elegyengetjük, a tetején elosztjuk a maradék gyümölcsöt.

180 fokos sütőbe toljuk, 15 percig sütjük, majd megszórjuk a darabolt dióval vagy mandulával, és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe.

Tálalhatjuk melegen, langyosan és hidegen is, egy pohár tejjel reggelire is ideális, de uzsonnának is tökéletes.