A töltött padlizsánt sokan bonyolult és macerás, hosszadalmas ételnek tartják, pedig akár mindennel együtt 30 perc alatt is elkészíthető. Persze nem mindegy, milyen töltelékkel, de ezzel az egyszerű kukoricás, sajtimádó változattal mindenképpen!

A padlizsán kimondottan kalóriaszegény zöldség, és ha nem olajban sütjük, és nincs módja megszívnia magát, valamint ha nem kalóriadús alapanyagokkal társítjuk, akkor igazán egészséges, alakbarát változatban is elkészíthető. Ehhez a töltött változathoz egy csepp olajra sincs szükség, mégis krémesre sül a zöldség, a tölteléke pedig csupán kukorica és sovány reszelt sajt, némi ízesítővel összekeverve.

A töltelékbe most egy kis aprított újhagyma és szardellafilé került, illetve egy kis karakteresebb parmezán, mert ezek a sós, jellegzetes aromák nagyon jól ellenpontozzák a kukorica édességét, de a szardella helyett nagyon finom egy kis aprított sonkával is. A töltelék a padlizsán elősütése alatt simán összedobható, sőt még egy saláta elkészítése is belefér, ami remek kísérője lehet a laktató, de nem nehéz fogásnak.

Vannak, akik a padlizsán sütésekor a félbevágott és beirdalt zöldséget sózzák és hagyják kicsöpögni, majd olajjal meglocsolva tolják be a sütőbe, de időt és kalóriát is spórolhatunk, ha a beirdalt padlizsánfeleket sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, vágott felükkel lefelé, így saját gőzében sül-párolódik a padlizsán tökéletesen puhára – felesleges só és olaj nélkül.

Kukoricás-sajtos töltött padlizsán

Hozzávalók:

  • 2 szép padlizsán
  • 2 szál újhagyma
  • 1 doboz kukorica (konzerv)
  • 15 dkg sovány reszelt sajt
  • 2-3 evőkanál reszelt parmezán
  • 5-6 szardellafilé
  • só, bors

Elkészítés: A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, egy hegyes késsel a húsukat bekockázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a vágott felükkel lefelé. 180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 15 perc alatt elősütjük.

Közben az újhagymát és a szardellafilét apróra vágjuk. A kukoricát lecsöpögtetjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a parmezánt, a szardellát és az újhagymát, óvatosan sózzuk, mert a szardella és a parmezán is sós, borsozzuk, és összeforgatjuk.

A padlizsánokat a sütőből kivéve megfordítjuk, egy kanállal nagyjából kiszedjük a húsukat, a kukoricás mixhez adjuk, kicsit összeforgatjuk. A padlizsáncsónakokat gyengén megsózzuk, majd elosztjuk bennük a kukoricás keveréket, visszatesszük a sütőbe, és grill fokozatra állitva 5–6 perc alatt megsütjük.

Azonnal tálaljuk friss salátával, ízlés szerint párolt rizst, bulgurt, kuszkuszt is kínálhatunk mellé.