Írd be, mit keresel:

Frappáns jegeskávé: frappé egyszerűen

A frappé a görögök zseniális jeges kávéitala, ami a véletlennek köszönheti születését. Az alaprecept rém egyszerű, de kedveltsége okán ma már számtalan változatban létezik.

Cookta - 2017.06.24.
Frappáns jegeskávé: frappé egyszerűen

A francia nevű, de hamisítatlanul görög jegeskávé 1957-ben született, mégpedig instant kávéból készült. A Nestlé Thessalonikiben mutatta be egyik új termékét egy kereskedelmi vásáron, mégpedig egy kakaós turmixport, amit hideg tejbe kellett beleszórni, majd felrázni. A termékbemutatót tartó Dimitris Vakondios kávét szeretett volna inni, de nem tudott vizet melegíteni az instant kávéjához, így a kakaós turmix mintájára hideg vízzel rázta össze az instant kávét. Az ital annyira ízlett, hogy jéggel és tejjel is elkészítette a krémes, hűsítő frappét.

A frappé lényege a rázás, vagyis a habosítás. Ezt egy shakerben vagy akár lezárt befőttes üvegben is megtehetjük, de turmixolhatjuk vagy késes robotgéppel is habosra dolgozhatjuk az alapanyagokat. Bár az eredeti frappé instant kávéval készült, ma már főzött és lehűtött kávét is használnak hozzá, cukorral vagy különféle szirupokkal is ízesítik, sőt előfordul, hogy fagylaltot, reszelt csokit, kakaóport is adnak hozzá, de szakértők szerint hivatalosan csak a jéggel krémesre-habosra shake-elt ital nevezhető frappénak. Ez persze ne zavarjon senkit, készítse úgy, ahogy neki a legfinomabb a jeges kávéital!

Frappé (alaprecept)

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 1,5 teáskanál instant kávé
  • 3-4 jégkocka
  • cukorszirup, méz vagy porcukor ízlés szerint
  • 1/2 dl víz
  • tej, növényi tej vagy víz a feltöltéshez

Elkészítés: Az instant kávét, a jeget, a vizet és ízlés szerint édesítőt turmixgépbe tesszük, és 1 perc alatt felhabosítjuk, majd felöntjük ízlés szerint tejjel vagy vízzel, és még egy kicsit együtt habosítjuk. 

Pohárba töltjük, szívószállal kínáljuk.

Ez is érdekelhet:

Kényeztető desszertital: mindenmentes frappuccino házilag >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.