Írd be, mit keresel:

Svéd krumplisaláta Szentivánéj ünnepére

Az év fordulópontja, a legrövidebb éjszaka és a leghosszabb nappal az európai kultúrkörben mindenhol ünnepnek számít, mesés történetek, varázslások kapcsolódnak hozzá, de sehol sem olyan örömünnep, mint Svédországban, ahol három napos bulival ünneplik a nyarat.

Cookta - 2017.06.24.
Svéd krumplisaláta Szentivánéj ünnepére

Nem is meglepő, hogy abban az országban, ahol számunkra felfoghatatlanul hosszú és sötét a tél, ott a leghosszabb napot hagyományosan és nagyon komolyan megünneplik. A midsommar – vagyis a Szentivánéj – a svédek második legnagyobb ünnepe, természetesen a karácsony után, ami hatalmas örömködés, leginkább egy hatalmas családi-baráti közös piknik. "Májusfát" állítanak, a lányok mezei virágokból fonnak koszorút, közösen táncolnak és énekelnek, és ez a boldogság három napig tart.

A midsommar alkalmából esznek először – legalábbis hagyományosan – újkrumplit, amit kapros vízben főznek meg vagy kapros salátának készítik el, amihez szinte kötelező a pácolt hering. A jómódú svédeknél ez elég puritán ünnepi ételnek tűnhet, mégis ez az elmaradhatatlan alapétel az amúgy meglehetősen gazdag svédasztalról. Ennek oka, hogy évszázadokon át a főtt krumpli és a sós hering mentette meg a svédeket az éhínségtől, ezért a mai napig nagy becsben tartják ezt a két ételt.

Természetesen ma már ezt a két alapanyagot is szívesen variálják, felhasználásukkal ínyencebb fogások is készülnek, sőt adott esetben a midsommar harmadik kedvence, az eper is belekerülhet. A vegán életmódot követő svéd blogger, Jenny Mustard például egy olyan egytálételnek is beillő, friss és gazdag salátát kerekített az újkrumplíból erre a jeles ünnepre, amiben padlizsán és csicseriborsó is van, valamint az elmaradhatatlan kapor fűszerezi. Friss, könnyű, tartalmas – érdemes ellesni és kipróbálni, nem mellesleg a blogger videója is nagyon látványos, ami a cikkünk végén megtekinthető.

Objektum doboz

Szentivánéji svéd újkrumplis saláta (vegán változatban)

Hozzávalók:

  • 1 közepes padlizsán
  • 2,5 dl (szója)joghurt
  • 3 evőkanál dijoni mustár
  • kevés citromlé
  • maréknyi aprított friss kapor
  • 3 szál újhagyma
  • 1 kg sós vízben főtt újkrumpli
  • 20 dkg főtt csicseriborsó
  • 2 maréknyi bébi spenót
  • ízlés szerint eper, kapor és újhagyma a díszítéshez

Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, felszeleteljük, majd felkockázzuk, és erősen sós vízben 2 perc alatt leforrázzuk, majd leszűrjük. 

A (szója)joghurtot, a dijoni mustárral, ízlés szerint sóval és borssal, valamint kevés citromlével kikeverjük. Az újhagymát és a kaprot apróra vágjuk, és ezt is a joghurtos öntetbe keverjük, megkóstoljuk, szükség szerint még ízesíthetjük.

A főtt újkrumplit felkockázzuk vagy felkarikázzuk, salátástálba tesszük, hozzáadjuk az öntetet, a csicseriborsó és a padlizsánt, összeforgatjuk, ha nem elég szaftos, adhatunk még hozzá egy kevés joghurtot.

Spenótágyra halmozzuk, ízlés szerint aprított újhagymával és kaporral, esetleg eperrel díszítjük.

Objektum doboz

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.