Írd be, mit keresel:

Eton mess, a habos desszertcsoda

Klasszikus angol desszert az Eton mess, végtelenül egyszerű és isteni finom, nem is nagyon érthető, miért nem kavar hangos sikereket: szinte csak az angolszász országokban ismerik. Aki szereti a tejszínt, a habcsókot és az epret, annak ez a desszert a kedvence lesz!

Cookta - 2017.06.26.
Eton mess, a habos desszertcsoda

A legenda szerint az angliai Eton város egyetemének kantinjában készítették először, és ott nagy sikert is aratott, egyszerűsége okán pedig hamar elterjedt. Otthon is percek alatt összedobható, elegáns, csupa hab pohárkrém, amit eperrel és habcsókmorzsával rétegeznek. Ma már számtalan variációja van, és érdemes is kísérletezni vele, mert más gyümölcsökkel is isteni, eper helyett például málnával, szederrel, akár magozott meggyel is ütős kis pohárkrém.

Ha van otthon kész habcsók, akkor tényleg pár perc alatt elkészíthető, de a habcsók sütése – pontosabban szárítása – sem ördöngösség, csak egy kicsit jobban rá kell készülni. A habcsók helyett használható egyébként kókuszcsók vagy amaretti keksz is, az olaszok mandulás habcsókja, a lényeg, hogy kellően ropogós, roppanós és könnyű habos aprósüti legyen.

Eton mess

Hozzávalók:
A habcsókhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • pár csepp citromlé

Valamint:

  • 4 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg eper

Elkészítés: A habcsókhoz a tojásfehérjéket egy keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel elkezdjük verni, amikor már kezd fehéredni, habos lenni, akkor hozzáadjuk a sót, majd apránként a porcukrot, míg kemény, fényes habot kapunk, ekkor pár csepp citromlevet adunk hozzá, és még 1 percig verjük.

Sütőpapírral bélelt tepsire evőkanállal kupacokat teszünk belőle, és 120 fokos sütőbe toljuk, ahol légkeverés mellett 50-60 percig sütjük-szárítjuk – a habcsókok méretétől függően. A sütőből kivéve teljesen kihűtjük.

Közben az epret megmossuk, kicsumázzuk, félbe- vagy negyedekbe vágjuk. A jól behűtött tejszínt egy lehetőleg hideg tálba öntjük, és elektromos habverővel elkezdjük felverni, majd amikor már majdnem jó, hozzáadjuk a vaníliás cukrot is.

A habcsókokat összetörjük, ízlés szerinti mennyiséget a tejszínhabbal összeforgatunk, majd poharakba rétegezzük az eperre, a maradék habcsókot a tetejére szórjuk.

Azonnal tálaljuk, legfeljebb csak kicsit pihentetjük, mert a habcsók megszívja magát, ha sokat váratjuk…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.