Írd be, mit keresel:

Grillezés félpénzen – nem kompromisszum, hanem okosság!

A grillezés, kerti sütögetés nem feltétlenül úri huncutság, lehet okosan és takarékosan is finomakat készíteni, és szabadtéri közös főzés túl jó móka, hogy erről lemondjunk. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amivel könnyedén megfelezhetőek a költségek.

Cookta - 2017.07.01.
Grillezés félpénzen – nem kompromisszum, hanem okosság!

Valljuk be, hogy a nyár drága dolog, hiszen itt vannak a különféle fesztiválok, a nyaralás, külföldi utazás, a strandolások, teraszozások – ezek pedig mind eszik a pénzt. A kerti partik, közös sütögetések, de akár csak egy hétvégi családi grillezés is nagyon kellemes tud lenni, kikapcsolt és feltölt, és ha jól szervezzük, egyáltalán nem macerás vagy megterhelő. A feladatokat és az ételeket el lehet osztani, nevezzük csak divatosan "piknik-jellegűnek" a partinkat, vagyis mindenki szálljon be, ne minden készülődés és pakolás a házigazdát terhelje.

Arról nem is beszélve, hogy soha senki nem mondta, hogy a grillrácsra csak érlelt steaknek, pácolt garnélaráknak vagy lazacnak szabad kerülnie. Az olcsóbb húsokból is szuper fogások kihozhatók, és itt vannak a szezon friss zöldségei, amelyek a piacon jó áron beszerezhetőek, és isteniek grillen sütve. A tapasztalat legalábbis azt mutatja, hogy a pácolt-sült zöldségek tűnnek el elsőként a kerti partikon! De lássuk a pénztárcabarát grilles tippeket!

Baráti húsok

A legolcsóbb, ráadásul gyorsan meg is sül – ez a csirkemáj, amit ízlés szerint bepácolhatunk vagy vékonyra szelt baconbe is becsavarhatunk, nyársra húzva pedig könnyen forgatható a grillen. Hasonlóan egyszerű és kiadós a virsli vagy a debreceni, és persze kapható mindenféle grillkolbász is, de ezek – pont a grill megnevezés miatt – borsosabb áron kaphatóak. A virslit hosszában bevágva megtölthetjük egy félbevágott újhagymával vagy egy kis sajttal, de akár ezt is betekerhetjük baconbe.

A pénztárcabarát húsfélék közül grillrácsért kiált a csirkeszárny. Egy kis pácolással a csontos hús elképesztően finomra sül, gyorsan át is sül, egy kis fűszeres tejföllel tálalt sült krumplival maga a csoda, mint ebben a receptben >>

Választhatunk színhúsokat is, csirkemellett, filézett combot, amiket zöldségekkel nyársra húzva sokkal kiadósabbá tehetünk, ráadásul színes, szemet gyönyörködtető és változatosan elkészíthető. Saslik-receptek >>

Zöldség a grillen

Paprika, paradicsom, zsenge tök, cukkini, padlizsán, kukorica, gomba – mind-mind remek grillezve, a lényeg csak annyi, hogy vágjuk minél nagyobb szeletekre, hogy könnyebben-egyszerűbben tudjuk forgatni, és pácoljuk be egy kis sóval, olajjal, fűszerekkel. A sótól egy kis levet engednek a zöldségfélék, így könnyebben sülnek vajpuhára. A fenti húsok kísérői is lehetnek, de egy kis fűszeres joghurttal, tejföllel meglocsolva, kis sajttal megszórva önmagukban is tökéletesek egy kis kenyérrel, és persze színes saslikokat is készíthetünk csak zöldséggel.

Parázsburgonya?

Klasszikusan az apróbb szemű, gömbölyded krumplikat hívjuk parázsburgonyának, de mi most a fóliába csomagolt, és a parázsba dobott, krémesre sült krumplikra gondolunk. Egy kis fűszerolajjal vagy zöldfűszeres tejföllel, joghurttal a legjobb köret, "sült krumpli extra" egy kis füstöt ízzel, pedig a legegyszerűbb és legolcsóbb…

Saláta nélkül nincs grillparti

A saláta lehet előétel és köret is, és amellett, hogy nagyon változatsan készíthető és isteni variációk léteznek, kísérőként azért is kaphatnak fontos szerepet, mert laktatnak, és igazán pénztárcabarát változatokat is készíthetünk. A káposztás coleslaw, a rizssaláta is ideális, különféle öntetekkel a sima zöldsaláta is nagyon egyszerű és változatos kísérője lehet a grillezett finomságoknak (is), de egy jól behűtött, színes tésztasaláta is tökéletes választás.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.