A forró nyári napokon kimondottan jól jönnek az olyan könnyű, egészséges, frissítő, de laktató ételek, amelyeket főzés nélkül is elkészíthetünk. A kuszkusz és a konzerv-csicseriborsó ehhez kiváló alap, pár fűszerrel kiegészítve izgalmas saláta készülhet belőlük percek alatt.

A csicseriborsó és a kuszkusz a dél-mediterrán és közel-keleti konyhák állandó szereplői, köretként és főételként is gyakran kerülnek a forró időjárású régiók asztalaira. A kuszkuszt nem kell főzni, csak forrázni, a csicserihez pedig szerencsére hozzájuthatunk konzerv formában is, amivel nemcsak időt és munkát spórolhatunk, hanem energiát is, ugyanis ez az értékes hüvelyes még előzetes áztatás után is hosszú főzési időt igényel.

A kuszkuszból nagyon sokféle nyári saláta készülhet, gyakorlatilag bármilyen zöldséggel gazdagítható, a csicseriborsóval párosítva viszont nagyon laktató, önmagában is komplett vegetáriánus vagy akár vegán fogást kapunk, ami piknikre vagy kerti partira is ideális, grillhúsok, -halak, -zöldségek köretének is remek.

Kuszkuszsaláta csicseriborsóval

Hozzávalók:

  • 25 dkg kuszkusz
  • 20 dkg főtt csicseriborsó
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 citrom
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 teáskanálnyi reszelt gyömbér
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1/2 gránátalma

Elkészítés: A kuszkuszt egy tálba öntjük, megsózzuk, elkeverjük, másfélszeres mennyiségű forró vízzel leöntjük, lefedjük, és 10 percre félretesszük, amíg a szemek megszívják magukat.

A petrezselymet megmossuk és finomra vágjuk, a csicseriborsót leszűrjük (a levéből készíthetünk egy jó kis vegán csokimousse-t ezzel a recepttel).

Az olajat egy kis tálkában összekevejük a citrom kifacsart levével, a gyömbérrel és a római köménnyel, hogy a fűszerek ízei kioldódjanak, majd a kuszkuszhoz adjuk a csicserivel és a petrezselyemmel együtt, alaposan összeforgatjuk. 

Pihentethetjük egy keveset, hogy az ízek összeérjenek, majd gránátalmamagokkal megszórva tálaljuk.