Írd be, mit keresel:

Tonhalas töltött tök mediterrán hangulatban

Nyáron a zsenge töltött zöldségekkel nem lehet betelni: gyors, egyszerű és jól variálható fogás, és bár szinte bármit megtölthetünk, a legnépszerűbb talán mégis a tök és testvére, a cukkini. Most tonhalas töltelék került bele, pofonegyszerű és isteni!

Cookta - 2017.07.05.
Tonhalas töltött tök mediterrán hangulatban

Mediterrán hangulatú, kellemes és alakbarát gyors ebéd vagy vacsora a tonhalas töltött tök, különösen akkor, ha olyan tonhalat választunk, ami „sós lében” van, nem pedig olajban. Ez nemcsak kalóriaszegény, hanem ízre is finomabb, és dolgozni is könnyebb vele, arról nem is beszélve, hogy csak a drágább tonhalkonzervekhez használnak minőségi olajat. A sós lé pedig nem más, mint nem túl sós víz, esetleg némi citrom, így ideális szendvicskrémhez, pizzára – vagy akár töltött zöldségekhez is.

A tök – és a cukkini is – semleges ízű, így a tölteléket érdemes fűszerezni valamilyen mediterrán hangulatú fűszerrel, ami lehet kakukkfű, oregánó, bazsalikom, de akár petrezselyemmel is nagyon finom, nem hiányozhat belőle egy kis hagymaféle és paradicsom sem, de ízlés szerint tovább is gazdagítható más zöldségekkel. Ez az alaprecept előkészítéssel és sütéssel együtt fél óra alatt megvan, könnyedebben salátával, tartalmasabban párolt rizzsel vagy kölessel tálalva ideális gyors és egészséges fogás.

Tonhalas töltött tök

Hozzávalók:

  • 2 kis zsenge tök
  • 2 kis paradicsom
  • 1 konzerv tonhal
  • 2 szál újhagyma
  • 1 teáskanál morzsolt bazsalikom
  • 10 dkg reszelt sajt
  • maréknyi olajbogyó
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A tököket megmossuk, hosszában félbevágjuk, és egy kanállal óvatosan kivájjuk a belsejét, vékony falat hagyva. A csónakokat enyhén sózzuk, borsozzuk, a kikapart húst pedig összevágjuk a paradicsommal és a megtisztított újhagymával együtt, és egy serpenyőben 1 evőkanál olajon kicsit összepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a bazsalikomot és a levétől leszűrt tonhalat, alaposan összeforgatjuk.

A tököket tepsibe teszük, belekanalazzuk a tölteléket, a tetejüket reszelt sajttal megszórjuk, és ízlés szerint szeletelt olívabogyóval is megszórjuk. 

Kevés vizet öntünk alá, 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ízlés szerint salátával vagy akár párolt rizzsel, kölessel tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.