Írd be, mit keresel:

Barackos gombóc könnyeden, túróval, osztrák módra

Míg nálunk a barackos gombóc – a szilváshoz hasonlóan – krumplis tésztával készül, addig az osztrákok pillekönnyű, remegős túrógombócba rejtik az illatos és szaftos sárgabarackot. Nem lehet nem szeretni!

Cookta - 2017.07.06.
Barackos gombóc könnyeden, túróval, osztrák módra

A különféle gombócoknak nagy hagyománya van a volt Monarchia régióiban, és mindenhol egy kicsit másképp készítik a különféle Knödel – és knédli – változatokat. A sós és édes változatoknak se szeri, se száma, de nyáron Ausztriában mindent visz a Marillenknödel, vagyis a sárgabarackkal töltött gombóc. A tésztája túróval készül, sokkal könnyebb, rezgősebb még a mi túrógombócunknál is, mivel ez gyümölccsel van töltve, ami belülről lágyabbá, szaftosabbá teszi.

Nagyon finom, és egyáltalán nem macerás finomság, a szaftos, lédús, aromás sárgabarackkal pedig jobb nem is történhet, mint hogy gombócba rejtjük. Friss és könnyű, egy laza levessel tökéletes nyári ebéd.

Barackos gombóc – osztrák változat túrósan

Hozzávalók:

  • 25 dkg krémes túró
  • 1 tojás
  • 5 dkg lágy vaj
  • 15 dkg liszt
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor

Valamint:

  • sárgabarack
  • vaníliás cukor
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj

Elkészítés: A tésztához a lágy vajat és a tojást jó habosra keverjük, hozzáadjuk a túrót, a csipet sót és a vaníliás cukrot, simára keverjük, majd a lisztet és a búzadarát is beledolgozzuk, és letakarva a hűtőbe tesszük 30 percre.

A barackokat kimagozzuk, a magok helyére 1-1 teáskanál vaníliás cukrot teszünk.

A pihentetett tésztából maréknyi darabokat tépünk, a tenyerünkben kilapogatjuk, ráhelyezünk egy barackot, a tésztát ráhajtogatjuk, és a tenyerünkben gombóccá formázzuk.

Egy fazékban vizet forralunk, picit sózzuk, ha forr, óvatosan beleengedjük a gombócokat, de egyszerre nem sokat, hogy kényelmesen elférjenek. 8-10 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük és lecsöpögtetjük a gombócokat.

A pirított morzsához egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk, majd folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk benne a zsemlemorzsát, a végén 2 evőkanál vaníliás cukrot adunk hozzá.

A gombócokat a fahéjas pirított morzsával meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.