Írd be, mit keresel:

Hamis sajttorta, ami jobb, mint az eredeti – görög joghurtból

Ha valami hamis, akkor az első gondolat, hogy csakis szegényebb, sivárabb, vacakabb lehet az eredetinél, pedig ez nem feltétlenül van így. A görögök „hamis” sajttortája tökéletesen rácáfol erre az előítéletre: könnyebb, krémesebb és egyszerűbb is, mint az „igazi”.

Cookta - 2017.07.07.
Hamis sajttorta, ami jobb, mint az eredeti – görög joghurtból

Hogy miért sajttorta a sült joghurttorta? Mert a cheesecake jobban hangzik, mindenki ismeri és szereti, és rögtön tudja, miről is van szó. A klasszikus sajttorta natúr krémsajtból készül, ami nem olcsó mulatság, ráadásul ehhez a süteményhez számottevő mennyiségre van szükség belőle. A jó hír, hogy a sűrű és krémes görög joghurtból is készíthető sajttorta, ami nemcsak pénztárcabarát alternatíva a krémsajtos változathoz képest, de a végeredmény sokkal könnyedebb, levegősebb, krémesebb is.

A görög joghurt egyébként csodás alapanyag, nagyon kellemes ízű és krémes állagú tejtermék, leginkább a tejföl és a joghurt közé sorolható, de sokkal sűrűbb és selymesebb, és jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a mascarpone vagy más krémsajt. Otthon is elkészíthető sima joghurttal és egy kis tejszínnel, nagyon finom müzlivel, pohárkrémnek, mártogatósnak, akár főzelékek habarásához – vagy éppen ehhez a hamis sajttortához.

Az alábbi görög változat nagyon egyszerűen összeállítható, akár készíthető hozzá kekszes alap is, bár anélkül is isteni, viszont nagy türelemre és önmérsékletre lesz szükség hozzá: nemcsak a sütést kell kivárni, de a kihűlését, sőt a hűtését is, mert jól behűtve a legfinomabb! 

Hamis sajttorta görög joghurtból

Hozzávalók:

  • 1 kg sűrű görög joghurt
  • 25 dkg cukor
  • csipet só
  • 1/2 citrom
  • 2 teáskanál vanília-kivonat
  • 6 tojás
  • 2 púpos evőkanál étkezési keményítő
  • diónyi vaj
  • méz és dió a tálaláshoz

Elkészítés: Az alapanyagokat előkészítjük, és megvárjuk, amíg minden szobahőmérsékletű lesz. A görög joghurtot egy nagy keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel magában 2 percig verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a citrom kifacsart levét, egy csipet sót és a vanília-kivonatot, és így is 2 percig verjük, majd egyenként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat, végül pedig az étkezési keményítőt is beledolgozzuk.

Egy kapcsos tortaformát egy diónyi vajjal alaposan kivajazunk, beleöntjük a joghurtos krémet, és 200 fokos sütőbe toljuk. 10 perc sütés után visszavesszük a hőt 120 fokra, és 60 percig sütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd a hűtőben legalább 2 órát pihentetjük, csak ezután szeleteljük. Mézzel meglocsolva és dióval megszórva görögösen tálaljuk, de természetesen friss gyümölccsel is kínálhatjuk ízlés szerint.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.