Az indiaiaknak sokféle laposkenyerük és lepénykéjük van, amit többnyire kísérőként fogyasztanak a fűszeres fogásaikhoz. Az uttapam viszont egy reggelire vagy uzsonnára kedvelt serpenyős lepényféle, egyfajta átmenet a palacsinta és a pizza között, nagyon egyszerű és finom, és nem tartalmaz gabonafélét.

Az uttapam hüvelyesekből őrölt lisztből készülő puha és könnyű sós lepényke, amihez lencse-, bab- vagy csicseriőrleményét használnak, esetenként keverve rizs- vagy kukoricaliszttel. Ehhez csak egy kis joghurtot és vizet kevernek, illetve némi szódabikarbónát, hogy levegősebb legyen a tészta. Valaha sokkal bonyolultabb, hosszadalmas volt a készítése, egy teljes napig áztatták a hüvelyeseket, majd ledarálták, ebből készült a tészta, amit még egy napig erjesztettek... Sokkal egyszerűbb a szódabikarbónás gyorsított változat, ráadásul nagyon finom.

A tetejére hagyma szinte mindig kerül, emellett paradicsom, csili és koriander, de vékonyra szelt paprikával, cukkinivel is gazdagítható ízlés szerint. A frissen kisült „pizzapalacsintákat” mindig valamilyen csatnival vagy fűszeres joghurttal tálalják, de kísérheti egy színes saláta is, így akár egy könnyű ebédnek, vacsorának is ideális.

Uttapam

Hozzávalók:

  • 1 bögre csicseriborsóliszt (1 bögre = 2,5 dl)
  • 1/2 bögre joghurt
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1/2 bögre víz

Valamint:

  • 1 fej lilahagyma
  • 1 paradicsom
  • ízlés szerint aprított koriander vagy petrezselyem
  • ízlés szerint csili
  • pici olaj

A mártogatóshoz:

  • 1/2 bögre joghurt
  • 1 teáskanál zöld currypaszta
  • kevés citromlé

Elkészítés: A tésztához egy keverőtálba tesszük a csicseriborsólisztet, a joghurtot, a vizet és ízlés szerint sót, egy kézi habverővel simára keverjük, és félretesszük pihenni 20 percre.

Közben a lilahagymát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, a paradicsomot vékony cikkekre vágjuk. A csilit és zöldfűszert felaprítjuk. A mártogatóshoz a joghurtot a curryvel és kevés citromlével kiveverjük.

A tésztához adjuk a szódabikarbónát, átkeverjük, jó sűrű palacsintatésztaállagúnak kell lennie, esetleg egy pici vízzel hígítható, ha nagyon sűrű. Egy serpenyőt olajjal kikenünk, felforrósítjuk, és egy kisebb merőkanálnyi masszát teszünk bele, körkörös mozdulatokkal hagyjuk elterülni, majd megszórjuk az előkészített lilahagymával, paradicsommal, csilivel és zöldfűszerrel, egy lapáttal kicsit belenyomkodjuk, és lefedve 1-2 percig sütjük, majd átfordítjuk, és további 1-2 percig sütjük, majd tányérra kiszedjük.

A maradék tésztát ugyanígy megsütjük, majd a fűszeres joghurttal tálaljuk.