Senki ne ijedjen meg ettől a zseniális desszerttől azért, mert francia: brutálisan csokis, de nem túl édes, könnyű, belül egészen krémes, az elkészítése pedig tényleg egyszerű.

Állagra valahol a lávasüti és a brownie között van a franciák egyik alapdesszertje, a moelleux au chocolat (ejtsd: moálő-o-sokolá), ami szó szerint lágyat, puhát jelent, és ez teljességgel igaz erre az egyszerű, de különlegesen finom csokitortára. Bőven megcáfolja azt a tévhitet, mely szerint a francia konyha – és különösen a desszertek – rafináltak, bonyolultak, időigényesek. Nem igaz, legalábbis nem mindig: ezt a receptet csak egy módon lehet elrontani – ha túlsütjük.

Ennek a csokitortának ugyanis éppen az a lényege, hogy belül krémes, lágy maradjon, tulajdonképpen csak a széle sül meg, épp ezért csak akkor szeletelhető szépen, ha teljesen kihűlt. Nagyon fontos, hogy jobb étcsokit és vajat használjunk hozzá, ez adja a lelkét, nagyon más nincs is benne a tojáson és egy – igen, egyetlenegy! – kanál liszten kívül. Senki ne várjon magas sütit, nem fog nagyon megemelkedni, de pont így marad olyan ellenállhatatlanul rezgősen lágy!

Önmagában is tökéletes, de készíthetünk a tetejére mázat, vagy kínálhatunk hozzá vaníliafagyit...

Moelleux au chocolat (francia csokitorta)

Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 5 tojás
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál vanília-kivonat
  • csipet só

Elkészítés: A csokoládét felkockázzuk, és a vajjal együtt vízgőz fölött vagy 2 x 1 perc alatt mikróban megolvasztjuk. 

A tojásokat a cukorral, a csipet sóval és a vanília-kivonattal habosra verjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a vajas csokoládét, simára keverjük, majd beleszitáljuk, és homogén masszává keverjük.

Kikent, lisztezett – vagy szilikon – 20–22 centis kapcsos tortaformába öntjük, és 190 fokos sütőbe toljuk, ahol légkeverés mellett kb. 25 perc alatt megsütjük. A közepének még lágynak, remegősnek kell lennie, hűlés közben éri el a tökéletes állagot.

Tipp: Ha valaki szeretne a tetejére csokimázat, az 8 dkg étcsokoládét egy diónyi vajjal olvasszon össze, 1 evőkanál instant kávét 1 evőkanál forró vízzel elkeverve adjon hozzá, majd a csokis süti tetejét ezzel vonjuk be. Ízlés szerint olvasztott fehér csokival dekorálható.