Írd be, mit keresel:

A tejfölös csodabogár visszatér – egy igazi retrodesszert

Hangyaboly és csodabogár néven volt ismeretes a 80-as években egy borzasztóan egyszerű kevert sütemény, aminek az volt a jellegzetessége, hogy tortadarát vagy finomra aprított csoki volt benne, innen is jönnek mókás nevei.

Cookta - 2017.07.15.
A tejfölös csodabogár visszatér – egy igazi retrodesszert

Annyira könnyű és puha a tésztája ennek a sütinek, hogy az valami bámulat, a titka pedig egy olyan alapanyag, amivel kevert tésztában viszonylag ritkán találkozunk, és éppen ez adja a lényegét: ez nem más, mint a tejföl, méghozzá nem is kis mennyiségben, ez teszi ki szinte a felét a tésztának. Nem kell bele semmilyen zsiradék, a tejfölben megvan a kellő mennyiségű nedvesség- és zsírtartalom, miközben nem nehéz, sőt nagyon könnyű, levegős. Emellett csak liszt, sütőpor, tojás és cukor kell hozzá, és mindezt csak egyszerűen össze kell keverni.

A piskótára emlékeztető, de sokkal puhább süti "bogarasságát" a beleforgatott tortadara adja, amit kiválthatunk apróra vágott csokival vagy csokicsipsszel is kiválthatjuk, igaz, így kevésbé lesz "hangyás", mert nagyobbak a darabok, de így talán csokisabb a hatása ennek pihe-puha és pofonegyszerű sütinek.

Az alaptészta persze gazdagítható, fűszerezhető, mehet bele egy kevés vanília, fahéj, akár egy kevés őrölt gyömbér, a csoki mellett mazsola vagy aprított aszalt gyümölcs is beleforgatható – mi most egy kis reszelt citromhéjjal tettük illatossá ezt a tejfölös csodasüteményt.

Tejfölös csodabogár

Hozzávalók:

  • 1 nagy pohár tejföl (450 g)
  • 2 tojás
  • 2,5 dl cukor
  • 5 dl liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg tortadara, aprított csoki vagy csokicsipsz

Elkészítés: A tojást egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a tejfölt, hozzáreszeljük a citrom héját, habverővel simára keverjük, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, végül beleforgatjuk a tortadara vagy a csoki felét.

Kikent és lisztezett – vagy sütőpapírral bélelt formába öntjük, megszórjuk a maradék csokival, és 180 fokos sütőbe toljuk, ahol légkeverés mellett kb. 35-40 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.