Hétvégi ráérős reggelire, brunch-ra, de akár gyors vacsorának is ideális a klasszikus szalonnás tojás kicsit tovább gondolt változata, a leveles tésztakosárban sült tojás. Frappánsan egyszerű, 20 perc alatt kész, tartalmas fogás, amit könnyedén variálhatunk is.

A leveles tészta az egyik legjobb barátunk, mert villámgyors fogásokat készíthetünk vele az előételtől a főfogásokon át a desszertig, és lám, még reggeli harapnivaló is lehet belőle. A hűtőből kikapott tészta most kosárkává alakult, benne vékony réteg mustár és bacon, egy kevés feta is került bele, majd a lényeg: a tojás. Ízlés szerint süthető lágyabbra vagy keményebbre, sőt a tészta a baconnel akár elő is süthető, ha a tojást valaki egészen rezgősen szereti.

A tojásos kosárkát bátran variálhatjuk is: bacon helyett sonkával, tehetünk aprított paprikát, paradicsomot is, vagy akár egy kis újhagymát, a feta helyett pedig ízlés szerint más sajtot, akár alá, akár a tetejére. Ha nem reggelire készül, akkor egy jó kis kevert salátával tálalva szupergyors és ízletes fogás önmagában is.

Baconös-tojásos leveles kosár

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 4 szelet bacon
  • 4 kávéskanál mustár
  • 5 dkg feta sajt
  • 4 tojás
  • friss csíra vagy aprított snidling, petrezselyem a tetejére
  • só, bors

Elkészítés: A leveles tésztát kiterítjük, ha nem előnyújtott, akkor természetesen előszöt kinyújtjuk, 4 egyenlő négyzetet vágunk belőle éles késsel vagy derelyevágóval, mindegyiknek a közepét megkenjük 1-1 kávéskanál mustárral. A baconszeleteket félbevágjuk, és kereszt alakban a tésztára tesszük. Kisebb pitetálakba vagy nagyobb muffinformába fektetjük az így előkészített tésztát, mindegyik fészekbe egy kis fetát morzsolunk, majd 1-1 tojást beleütünk.

180 fokos sütőbe toljuk, és 15-20 percig sütjük - attól függően, hogy mennyire átsülve szeretjük a tojást.

Friss csírával, ennek hiányában aprított snidlinggel vagy petrezselyemmel meghintve tálaljuk.