A nyár egyik kedvence a zsenge csöves kukorica, az egyik legkiadósabb ebéd vagy vacsora csak úgy magában, megfőzve és kis sóval bedörzsölve. De aki igazán jót akar, meg is sütheti - fűszervajjal és citrommal pedig egész egyszerűen mennyei!

Kerti partin, grillezésen vétek kihagyni a kicsit füstösre sült kukoricát, de akár serpenyőben is megsüthetjük, ha nincs más lehetőségünk, mert lemondani nem szabad erről az egyszerű, de finom fogásról. A sütéshez sokan szeretik becsavarni az előfőzött kukoricát néhány szelet baconbe, de húsmentesen, fűszervajjal és citrommal is nagyon jó tud lenni.

A fűszervajat sokféleképpen készíthetjük, nekünk a fokhagymás a kedvenc, de az édes kukoricához túl erőteljes a nyers fokhagyma intenzív íze. Ezzel szemben a sült fokhagyma, ami kellemesen édeskés és jóval szelídebb, nagyon jól harmonizál a kukoricával. Persze néhány gerezd fokhagymát csak úgy megsütni a sütőben nem túl racionális, de mikróban 1-2 perc alatt krémesre puhul - és már mehet is a fűszervajba.

Grillezett kukorica fűszervajjal

Hozzávalók:

  • 4 cső friss kukorica
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg lágy vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szál petrezselyem
  • 1 citrom vagy lime

Elkészítés: A kukoricákat héjastul mikróban 4 perc alatt előfőzzük - vagy meghámozva, de a héjjal együtt forró vízben 10 perc alatt előfőzzük, majd félretesszük.

A fokhagymákat egy kis tálkába tesszük, 1 teásjanál olajjal és vízzel meglocsoljuk, és a mikróban 1 perc alatt megsütjük, ha nem elég puha, akkor még egy fél percre visszateszük. Ha kicsit hűlt, késsel összenyomjuk, majd a finomra vágott petrezselyemmel és egy kis sóval a vajhoz adjuk, és alaposan összekeverjük.

Az előfőzött kukoricát kevés olívaaolajjal bekenjük, és parázs fölött grillen megsütjük, vagy ha erre nincs módunk, akkor grill serpenyőben, időnként megforgatva, 6-8 perc alatt sütjük illatosra.

Azon melegében tálaljuk a gerezdekre vágott citrommal, a fűszervajat mindenki magának kenheti rá ízlés szerint, majd citrommal megcsepegtetheti a sült kukoricát.