Az egyik legfrappánsabb desszert a morzsasüti: friss gyümölcs és édes morzsa egymásra rétegezve, pitetálban összesütve. Bámulatosan finom egyszerűsége ellenére is, amit most lédús barackkal és illatos málnával készítettünk...

Az angolok legendás desszertje a crumble, amit leggyakrabban almával készítenek, a morzsa pedig vaj, cukor és liszt keveréke. Az alapreceptet kicsit megvariálva a liszt helyett zabpehely és őrölt mandula került ebbe a receptbe, amitől illatosabb és ropogósabb lett a sült morzsa, az almát pedig a szezon két kedvence, a nektarin és a málna helyettesíti, nem is akármilyen párost alkotva, valamint egy maréknyi áfonya teszi a színét intenzívvé.

Vegán és laktózmentes módra is készíthetjük ezt a morzsasütit, ha a vaj helyett kókuszzsírral vagy kókuszvajjal dolgozunk, és a cukrot is kiválthatjuk más édesítővel, ha igazán alakbarát desszertre vágyunk. Most csupán egy kis vanília került bele fűszerként, mert a gyümölcsök kellemesen aromásak, de akár egy kis fahéjjal, gyömbérrel, kardamommal is megbolondítható ez a csupa gyümölcs sütemény.

Málnás-barackos morzsasüti

Hozzávalók:

  • 10 dkg lágy vaj
  • 10 dkg zabpehely
  • 5 dkg őrölt mandula
  • 8 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 őszibarack vagy nektarin
  • 20 dkg málna
  • 1 marék áfonya

Elkészítés: Kevés vajjal kikenünk egy nagyobb vagy több kisebb piteformát. A barackot megmossuk, kimagozzuk, majd belekockázzuk a tálkákba, ezután rápotyogtatjuk a málnát és az áfonyát, és egyenletesen meghintjük a vaníliás cukorral, finoman összeforgatjuk.

A maradék vajat elmorzsoljuk a cukorral, az őrölt mandulával és a zabpehellyel, majd egyenletesen rászórjuk a morzsát a gyümölcs tetejére.

200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25–30 perc alatt megsütjük.

Langyosan vagy hidegen tálaljuk, extraként egy-egy gombóc vaníliafagyit adhatunk hozzá...