A bulgurt forró nyári napokon is előszeretettel ajánljuk, ugyanis nem kell főzni, csak leforrázni, majd egy kis időt várni, míg a gőzben megduzzad és megpuhul. Elkészíthetjük salátának is jól behűtve: könnyű, de tartalmas, némi grillezett csirkével és zöldséggel tökéletes nyári ebéd vagy vacsora.

A bulgur Közel-Keleten kedvelt gabonaféle, aki evett már török étteremben, biztosan ismeri, török rizsként szokták emlegetni, pedig valójában egy speciális tört búzáról van szó. A bulgurhoz a nyers búzát beáztatják, majd amikor épp csírázni kezdene, vagyis beindul benne az élet és az enzimek, akkor ledarálják vagy összetörik, megszárítják, ezzel a sok-sok életerőt tartalmazó gabonát tartósítják. Egészséges, gyors és finom, főételnek, salátának, köretnek is szuper, nagyon jól fűszerezhető alapanyag.

Ha bulgurt vásárolunk, arra figyeljünk, hogy alapvetően kétféle kapható: finomabb és durvább szemcséjű. Az apróbb szeműt nem kell főzni, csak forrázni, a durvább, nagyobb szeműt viszont a rizshez hasonlóan meg kell főzni.

Most apróbb szemű bulgurból készült könnyű, zöldfűszeres saláta, ami bátran gazdagítható zöldségekkel, és akkor önmagában is tökéletes egytálétel, de most pár perc alatt grillezett csirkemellel, húsos paprikával és zsenge cukkinivel került terítékre...

Grillezett csirke és zöldségek bulgursalátával

Hozzávalók:

  • 2 csirkemellfilé
  • 1 zsenge cukkini
  • 1 húsos kaliforniai vagy kápiapaprika
  • 1/2 citrom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 csapott teáskanál őrölt rozmaring

A bulgurhoz:

  • 2 dl bulgur
  • 4-5 szem aszalt paradicsom
  • 2 szál újhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • esetleg pár szál menta
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 citrom leve
  • só, bors

Elkészítés: A bulgurt egy tálba tesszük, megsózzuk, és leforrázzuk kétszeres mennyiségű forró vízzel. Lefedjük, és félretesszük 10–15 percre, amíg felszívja a folyadékot, megduzzadnak és felpuhulnak a szemek. Közben az újhagymát, a petrezselymet, a mentát és az aszalt paradicsomot felaprítjuk, a pihentetett bulgurhoz adjuk, meglocsoljuk az olívaolajjal és a citromlével, alaposan összeforgatjuk, hagyjuk kihűlni, akár a hűtőbe is betehetjük, hogy kellemesen frissítő legyen tálaláskor.

Közben a csirkemelleket lapjában kettévágjuk, majd 3-4 szeletkére vágjuk. A cukkinit felkarikázzuk, a paprikát cikkekre vágjuk. Mindezeket egy tálba tesszük, meghintjük a rozmaringgal, sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a citrom levét, meglocsoljuk 3 evőkanál olívaolajjal, kézzel összeforgatjuk, és 10 percet állni hagyjuk, majd egy grillserpenyőben néhány perc alatt megsütjük.

A sült zöldségeket és a csirkét a bulgursalátával tálaljuk.