Írd be, mit keresel:

Húsgombócok sütőben sütve, izgalmas szósszal és fűszerekkel

A különféle húsgombócokban, fasírtfélékben az a jó, hogy rengeteg módon készíthetjük, változatosan fűszerezhetjük, így nem is csoda, hogy az egyik megunhatatlan, állandóan visszatérő kedvenc. Lehet kicsi, nagy, ropogósra sült vagy szószban párolt, zöldséges vagy sajtos, és még nagyon sokféle. Most egy arabos, izgalmasan fűszeres, sütőben sült, különlegesen finom változat következik.

Cookta - 2023.07.19.
Húsgombócok sütőben sütve, izgalmas szósszal és fűszerekkel

Sokak polcán sorakoznak különféle fűszerek, de nem merik őket használni, kombinálni, inkább egy bevált fűszerkeverék kerül szinte mindenbe. Pedig a fűszerekkel nagyon izgalmas ízvilágokat fedezhetünk fel, és ehhez érdemes más népek, régiók receptjeit kipróbálni. A marokkói konyha például nagyon is bátran használja a fűszereket, egyre több fogásuk jelenik meg a nemzetközi gasztronómiában.

Húsgombócaik alapja leggyakrabban bárányhús, de darált pulykával is készíthető, a főszerep úgyis a fűszereké és az izgalmas szezámos szószé, amivel a húst tálalják. Ez a szósz nagyon friss, pirított szezámmag, szezámkrém és citrom és kevés víz keveréke, igazán jó kísérője a mediterrán hangulatú szaftos gombóckáknak. Tálaláskor ízlés szerint kis citromlével még meglocsolhatjuk a gombócokat, kínálhatunk mellé párolt rizst, vagy akár bulgurt, kuszkuszt, a lényeg, hogy a köret fel tudja szívni a finom szószt…

Marokkói fűszeres húsgombóc tahiniszósszal

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús (bárány vagy pulyka)
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • diónyi friss gyömbér
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 4 hüvely kardamom
  • 2 tojás
  • 1 dl zsemlemorzsa
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

A szószhoz:

  • 1 marék fenyőmag
  • 10 dkg szezámmag
  • 2 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • 1 citrom leve
  • víz

Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, finomra lereszeljük – vagy késes robotgéppel finomra felaprítjuk. Egy keverőtálba tesszük a darát hússal együtt, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a citrom lereszelt héját, a fahéjat, a hüvelyéből kiszedett és mozsárban összetört kardamomot, sót és frissen őrölt borsot. A tojásokat egy tálkába felütjük, villával elhabarjuk, majd a húshoz adjuk a zsemlemorzsával együtt, és alaposan összedolgozzuk.

A masszából gombócokat formázunk, egy tálkában egy kevés olívaolajban megforgatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. 180 fokos sütőbe toljuk, és 20 perc alatt megsütjük.

A szószhoz a szezámmagot folyamatos kevergetés mellett pár perc alatt illatosra pirítjuk egy száraz serpenyőben, majd késes robotgépbe öntjük, finomra őröljük, hozzáadjuk a citromlevet, a tahinit, sót, összedolgozzuk, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy krémes, szószos állagú legyen.

A megsült fűszeres gombóckákat a szezámos szósszal tálaljuk, tetejét meghintjük a fenyőmaggal, ízlés szerint párolt rizst, bulgurt vagy kuszkuszt kínálunk hozzá.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.