Írd be, mit keresel:

Könnyű, nyári, csirkés, citromos – egy zseniális görög leves

Nyári napokon nincs is jobb, mint egy könnyű, de tartalmas leves, ami akár egytálételnek is megállja a helyét, és ha lehet, még frissítő is. Éppilyen a görögök citromos-rizses csirkelevese, kellemesen üde, fűszeres, laktató, és diétába is jól beilleszthető.

Cookta - 2023.07.19.
Könnyű, nyári, csirkés, citromos – egy zseniális görög leves

A csirke és a rizs kombója nagyszerű páros, az egészséges és diétás étrendet követők nagy kedvence. A csirkemell az egyik legkedvezőbb összetételű fehérjeforrásunk, vagyis elsőrendű fehérjeforrás, ami zsírt alig tartalmaz, a rizs pedig az elsőrendű szénhidrátforrásunk a zabpehely mellett, a kettő együttes fogyasztását sportolók és edzők is ajánlják. Persze a két semleges ízű alapanyag kombinációját sokan unalmasnak és jellegtelennek tartják, de ez nem igaz, ugyanis nagyon jól fűszerezhetőek. Aki nem hiszi, készítse el a görögök citromos-rizses csirkelevesét, ami könnyű, de laktató, nagyon üde a citromtól és a petrezselyemtől, és elképesztően selymes az úgynevezett avgolemonónak köszönhetően.

Hogy mi az avgolemono? Egy csodás találmány, amit szószként és leves selymesítésére is használnak, és tulajdonképpen nem más, mint tojássárga és citromlé, citromhéj keveréke. Ha mártogatósként, szószként készítik, akkor gőz fölött, folyamatosan keverve hőkezelik a citromos tojássárgát, sóval és borssal ízesítik, ha pedig leves behabarására szánják, akkor csak simán kézi habverővel krémesre keverik, majd hőkiegyenlítéssel a kész leveshez adják, de már nem főzik, hasonlóan a mi becsináltunkhoz – csak mediterrán módon, citromosan. Nagyon finom, érdemes kipróbálni!

Citromos-rizses csirkeleves

Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemell csonttal
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 3-4 szál kakukkfű
  • 1 teáskanál egész fekete bors
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 póréhagyma
  • 1,5 dl rizs
  • 3 tojássárga
  • 2 citrom
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés: A csirkemellet megmossuk, a bőrét lehúzzuk, a húst a csontról egy éles és hegyes késsel lefejtjük. A húst és a csontokat egy fazékba tesszük, felöntjük 2 liter hideg vízzel, és feltesszük a tűzre. Hozzáadjuk a megtisztított fokhagymát, a négybe vágott hagymát, a póréhagyma zöld részét, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a szemes borsot és sót, és lefedve 35 percig főzzük.

Közben a sárgarépát és a pórét megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk.

A levesből kiemeljük a húst, a levet átszűrjük, majd visszatesszük a fazékba. Hozzáadjuk az előkészített zöldségeket és a rizst, visszatesszük a tűzre, és ha a hús kicsit hűlt, beletépkedjük a levesbe. Takarékon 15 percet főzzük, amíg a zöldségek és a rizs is megpuhulnak.

Közben a tojássárgákat egy kis tálba tesszük, hozzáreszeljük a citromok héját, egy kis habverővel elkeverjük. A citromokat félbevágjuk, néhány vékony szeletet levágunk, a leveshez adjuk, a maradék citromok levét kifacsarjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgákhoz, és krémesre, selymesre keverjük. A levest lehúzzuk a tűzről, egy merőkanálnyit folyamatos keverés mellett a citromos tojáshoz adunk, majd az egészet kevergetve a levesbe öntjük.

A petrezselymet finomra vágjuk, a levesbe keverjük, amit 5-10 perc pihentetés után tálalunk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.