Írd be, mit keresel:

Töltött zöldségek mediterrán módra, alakbarát változatban

Tökéletes nyári ebéd vagy vacsora a zsenge töltött zöldség, amihez ideális alapanyag a cukkini és az érett szabadföldi paradicsom. Ebbe a provence-i változatba kalóriaszegény töltelék került, ami a lehető legegyszerűbb módszerrel készül, gyorsan összeállítható, és még köretet sem nagyon igényel.

Cookta - 2017.07.26.
Töltött zöldségek mediterrán módra, alakbarát változatban

A mediterrán konyha kimondottan kedveli a töltött zöldégeket, amit fűszeres darált hússal töltenek meg. Többnyire sovány borjúhúst használnak hozzá, ami még nyersen összemixelnek a zöldségek kivájt belsejével, fűszerekkel, hagymával és fokhagymával, semmi más nem kerül a töltelékbe, így szénhidrát- és zsírszegény, bármilyen diétába, paleo étrendbe is beilleszthető az ő változatuk. Nagyon egyszerű, kellemesen fűszeres, és ezzel a mixelt technikával nagyon szaftosra süthető.

A tölteléket készíthetjük pénztárcabarátabb, de szintén sovány darált pulykacombból is, és betölthetjük bármilyen zöldségbe: ideális a cukkini és a paradicsom mellett félbevágott húsos paprikába, kisebb padlizsánba, nagyobb gombafejekbe ugyanezzel a módszerrel. 

Provence-i töltött cukkini és paradicsom

Hozzávalók: 

  • 2 zsenge gömbcukkini (a hosszúkás is jó)
  • 4 érett paradicsom
  • 50 dkg darált borjúhús vagy pulykacomb
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál provence-i fűszerkeverék
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A cukkinit és a paradicsomokat megmossuk, a tetejüket levágjuk, a húsukat egy karalábévájóval kikanalazzuk, és egy maréknyi cukkinibél kivételével késes robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a durvára összevágott hagymát és fokhagymát, a provence-i fűszerkeveréket és a paprikát, és finomra aprítjuk. Ezután hozzáadjuk a darált húst, sót és borsot, és tovább mixeljük, amíg egészen pépes lesz.

A cukkinit és a paradicsomot egy tepsibe vagy sütőtálba tesszük, megtöltjük a fűszeres húspéppel, jól lenyomjuk, és a tetjén kicsit púposra hagyjuk, befedjük a levágott kalapokkal. Közéjük szórjuk a félretett cukkinibelet, az egészet megcsepegtetjük 2 evőkanál olívaolajjal, és a zöldségek alá öntünk 1,5 dl vizet.

180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 40 perc alatt megsütjük, sülés közben kétszer alaposan meglocsoljuk a saját szaftjával.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.