Írd be, mit keresel:

Fityisz vagy bütykös kalács, az isteni retró péksütemény

Egy frissen sült puha és illatos házi péksüteménynek párja nincs, a legjobb reggeli vagy uzsonna egy kis vajjal, lekvárral, mézzel. Különösen igaz ez a fityiszre vagy bütykös kalácsra, ami egy kis trükknek köszönhetően elképesztően foszlós, ráadásul neve és készítése is vicces.

Cookta - 2023.07.20.
Fityisz vagy bütykös kalács, az isteni retró péksütemény

Régebben nagyon népszerű volt, pékségekben is beszerezhettük a kalács és a kifli közé besorolható isteni péksüteményt, de valahogy eltűnt. Tolnában és Bács-Kiskun térségében bütykös kalácsnak nevezték, máshol fityisz vagy csavart névre hallgatott a csomóba kötött péksütemény. Többnyire mákkal meghintve találkozhattunk vele, az egész mákszemek a tetején kellemesen megpörkölődtek, és roppantak a fogak alatt, tejjel, kakaóval az egyik legfinomabb reggelinek, uzsonnának számított.

Ennek a péksütinek a titka a foszlóssága, amit egy apró trükknek köszönhet. A tejes-vajas kelt tésztát a kiflikhez hasonlóan a körlappá kinyújtott és cikkekre vágott tésztából feltekerjük, majd egy kicsit átsodorjuk, így a tésztarudacska, amit összecsomózunk, belül réteges, ezáltal pedig a sütés során nagyon foszlós lesz.

A tetejére tökéletes a mák, de meghinthetjük szezámmal, fekete szezámmal, de akár ízlés szerint jégcukorral, lenmaggal vagy aprított dióval, mogyoróval is – mindenképpen isteni, érdemes kipróbálni!

Bütykös kalács vagy fityisz

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5-3 dl tej
  • 4 dkg vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 tojás
  • egész mák és/vagy szezámmag, fekete szezám

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, a felében elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk.

A szoba-hőmérsékletű liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt és a vajat, elkezdjük összedolgozni kézzel vagy konyhai robotgép dagasztós spiráljával, a maradék tejből apránként annyit adagolunk hozzá, hogy rugalmas tésztává összeálljon. Ha ezzel megvagyunk, pici liszttel meghintjük, és konyharuhával letakarva 30 percet langyos helyen kelesztjük.

Lisztezett munkafelületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd kettéosztjuk, egyenként vékony körlappá nyújtjuk. 8 cikkbe vágjuk, mintha kiflit készítenénk, egyenként felcsavarjuk a szélesebb végüknél kezdve, addig sodorjuk, míg 12-15 centis hengereket kapunk, majd a tésztát önmagában megcsomózzuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk egymástól kicsit távolabb, majd letakarva 15-20 percet kelesztjük.

Ezután lekenjük a felvert tojással, megszórjuk őket szemes mákkal vagy szezámmal, fekete szezámmal, és 175 fokos sütőbe toljuk. 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Kihűlés után vajjal, dzsemmel, mézzel, de akár sós szendvicskrémmel is kínálhatjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.