Írd be, mit keresel:

5 kedvenc desszert, ami a véletlen szüleménye

Aki azt hiszi, hogy a sütés-főzés mindig móka és kacagás, az nagyon téved. Vannak olyan váratlan helyzetek, amikor vagy kimarad egy fontos hozzávaló, elfelejtünk egy fázist, beleborul egy látszólag oda nem illő alapanyag – és ezeket a random helyzeteket bizony orvosolni kell. És hogy milyen csodás az emberi kreativitás – ezekből világhíres desszertek is kerekedhetnek. Mutatunk is 5 – a véletlennek köszönhető – édes kedvencet.

Cookta - 2023.08.03.
5 kedvenc desszert, ami a véletlen szüleménye

Kókuszkocka

Kevesen tudják, de a kókuszkocka Ausztrália nemzeti édessége, Lamington cake néven ismeretes, és 1896-ban készült először, természetesen egy véletlennek köszönhetően. Lord Lamingtonhoz, aki Queensland angol kormányzója volt, váratlanul küldöttség érkezett, a lord felesége pedig azt javasolta szakácsuknak, hogy az előző napról megmaradt, kicsit már szikkadt piskótát kockázza fel, és mártsa meg csokoládészószban. A szakács, Armand Galland ezt meg is tette, de az arrafelé akkor még szokatlan kókuszba is beleforgatta, ő ugyanis Tahitiból származó felesége révén ismerte a finomra reszelt kókuszt. A desszert hatalmas sikert aratott, és Lady Lamington specialitásként terjedt el Ausztráliában, majd az angolszász gasztronómiában, a nevet elhagyva pedig sokfelé a világban. Ha megkívántátok, a tökéletes kókuszkocka receptjét fázisfotókkat itt találjátok >>

Forrás: iStock

Brownie

Bár a brownie-nak millió változata létezik, az eredeti recept állítólag egy bakinak köszönhető. A csokitortának induló sütiből kimaradt a sütőpor, így a tészta nem emelkedett meg, hanem jó sűrű, szottyos, nagyon csokis maradt. Igaz, nem tölthető, de gazdagítható a még nyers tésztamassza dióval, mogyoróval, apróbb bogyós gyümölcsökkel. Extra gyors brownie-receptet itt találtok >>

Forrás: iStock

Frappé

A krémes, turmixolt jegeskávé is a véletlennek köszönhető. Egy instant kakaós, epres és banános turmixporokat népszerűsítő görög üzletember találmánya, aki egy bemutató alkalmával szeretett volna kávét inni, de instant kávéjához nem volt forró víz, így a turmixporokhoz hasonlóan hideg tejjel és jéggel turmixolt magának egy kis koffeines italt, ami hatalmas siker lett. A teljes sztori és a recept itt olvasható >>

Forrás: iStock

Tarte tatin – fordított almatorta

A legendás francia süteményt is egy random helyzetnek köszönhetjük: történt ugyanis, hogy egy bizonyos Tatin kisasszony szórakozottságában elfelejtett tésztát tenni a tervezett almatorta aljára, és gyors megoldásként a tésztát inkább a tetejére borította, minthogy elölről kezdje a teljes műveletet. Az így készült almatortának viszont hatalmas volt a sikere: az alma karamelizálódott, a tészta alatt sült-párolódott krémesre, és sokkal finomabb volt, mintha a sütemény tetejére került volna. A receptet videóval itt lelitek >>

Forrás: iStock

Crepe Suzette

Ez a narancsszószos palacsinta is bizonyíték arra, hogy a legjobb éttermekben is történnek galibák és véletlen balesetek. A nálunk kevéssé ismert, narancslikőrrel meglocsolt, majd meggyújtott palacsinta egy csodás desszert, ami a legenda szerint úgy született, hogy kicsit megborult a narancslikőrös üveg a desszert készítésekor, sőt lángra is lobbant a serpenyőben, amit a szakács a keze ügyében lévő cukorral megszórva próbált meg eloltani… Láng, likőr, cukor, palacsinta – ennyi kell a karamellizálódott, illatos, mesésen finom desszerthez. Ha elkészítenétek, a recept és a teljes sztori itt olvasható >>

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.