A kertben gyönyörűen zöldell a bazsalikom, a napsütésben szépen pirosodik a paradicsom, a hűtőben pedig csücsült egy csomag tönkölyös leveles tészta, így a nagy meleg ellenére egy finom lepényt sütöttem ebédre. 

A készen kapható tönkölylisztes leveles tészta újdonságnak számít, és én örömmel próbáltam ki. Nagyon ízlett, szépen feljött sütés közben, és jó ropogósra sült, nem okozott csalódást, ajánlom mindenkinek – akár ezzel a nyárias, könnyed recepttel is.

Forrás:
Kard Éva

A túrós-sajtos töltelékből nem sajnáltam ki a bazsalikomot, melyet a tepsiben lévő tésztára kanalaztam, majd kiraktam vékonyra felszeletelt paradicsommal. A lepény kb. fél óra alatt készre sült, és olyan finom volt, hogy megérte ebben a melegben bekapcsolni a sütőt.

Forrás:
Kard Éva

Bazsalikomos-túrós lepény

Hozzávalók:

  • 1 csomag tönkölyös leveles tészta
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg gouda sajt
  • 10 dkg edami sajt
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 nagy marék bazsalikom
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • őrölt színes bors
  • pár szem paradicsom

Elkészítés: A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a kétféle reszelt sajtot, az apróra vágott bazsalikomot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt és az egész tojásokat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan keverjük össze.

A leveles tésztát tekerjük ki, majd a papírral együtt tegyük bele egy kisebb méretű tepsibe úgy, hogy körben a széleit is fedje.

Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd rakjuk ki a tetejét vékonyra felszeletelt paradicsommal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon süssük 30-35 percig – én légkeverésnél 170 fokon 30 percig sütöttem.

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd emeljük ki és szeleteljük fel.

Tálaláskor helyezzük tányérra a felszeletelt bazsalikomos-túrós lepényt, majd úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva