Sokan kisebb vagyonokat képesek elkölteni a különféle dobozos és palackos üdítőkre, amelyek többnyire tobzódnak a cukorban, citromsavban, aromákban és ízfokozókban, miközben otthon igazán egyszerűen készíthetünk egészséges frissítő italokat is – valódi gyümölccsel.

A nyári hőségben indokolt a soknál is többet inni, amiről gyakran megfeledkezünk, és valljuk be, a víz is tud unalmassá válni. A különféle gyümölcsös ízesített vizek mellett ilyenkor érdemes például egy nagy adag jegesteát készíteni, amire bármikor rájárhatunk. Ha mézzel és citrommal készítjük, egészséges és finom, sőt még egy kis zamatos barackkal is felturbózhatjuk.

Ez a változat most zöld teával készült, és hogy igazán frissítő legyen, egy kis reszelt gyömbér is került bele a barack mellett, ami egyrészt ízben is izgalmasabbá teszi, másrészt természetes élénkítő hatásának köszönhetően lendületet ad a tikkasztó-kókasztó melegben.

Őszibarackos-gyömbéres jegestea

Hozzávalók:

  • 5 érett őszibarack
  • 2 citrom
  • diónyi gyömbér
  • 3 evőkanál méz
  • 2 filter zöld tea
  • 2 liter víz
  • jégkocka

Elkészítés: Fél liter vizet felforralunk, és a 2 filter zöld teát leforrázzuk vele, 5 percig benne hagyjuk, hogy jó erősen kiázzon az íze, majd kidobjuk a filtert, és hagyjuk kihűlni a teát. 

4 barackot meghámozunk, kimagozzuk, a húsát turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a gyömbért, a citrom kifacsart levét, a mézet és a langyos vagy hideg teát, alaposan összeturmixoljuk. Egy kancsóba öntjük, felöntjük 1,5 liter vízzel, hozzáadjuk a cikkekre vágott maradék barackot, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy jól le tudjon hűlni, és az ízek is összeérjenek.

Jégkockával még frissíthetünk rajta tálaláskor.