A piacon megjelent a friss cékla, zsenge és édes, lédús, még nincs olyan földes íze, mint ősszel és télen, és nyersen is nagyon finom, például egy gyors szendvicskrémnek.

Csupa vitamin és életerő, tele van vérképző vassal, így nőknek szinte kötelező a rendszeres fogyasztása, emellet kitűnő zsírbontó is, antioxidánsokban gazdag, szóval mindenképpen érdemes megbarátkozni ezzel a finom és pénztárcabarát zöldséggel. Sokan savanyúságként könyvelték el, pedig finom leves, turmix, rizottó és saláta is készíthető belőle – vagy épp szendvicskrém, mártogatós, mint az alábbi receptben.

Ha még zsenge és friss a cékla, akkor nyersen lereszelve is felhasználhatjuk az alábbi kencéhez, ha már kicsit karakteresebb és kevésbé édes, akkor süssük meg egészben vagy kockára vágva. Az édes cékla és a sós feta nagyon jól kiegészítik egymást, és sokféle módon fűszerezhető. Mi most egy kis fokhagymát és római köményt használtunk, némi citromlével frissítettük, görög joghurttal krémesítettük. Egészséges, alakbarát, gyors és finom – csak ajánlani tudjuk!

Fetás céklakrém

Hozzávalók:

  • 25 dkg cékla
  • 10 dkg feta sajt
  • 3 evőkanál görög joghurt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • só, bors

Elkészítés: Ha nem akarunk pink kezeket, akkor vékony gumikesztyűt húzunk, meghámozzuk a céklát, majd finom reszelőn lereszeljük, és késes robotgépbe tesszük. Megszabadulunk a kesztyűtől, a céklához reszeljük a fokhagymát, hozzámorzsoljuk a feta nagy részét, hozzáadjuk a görög joghurtot, az olívaolajat, a citromlevet, a római köményt, egy kis frissen őrölt borsot adunk hozzá, majd 1-2 perc alatt krémesre, simára turmixoljuk.

Megkóstoljuk, ha nem elég sós a fetától, akkor egy kis sót adunk hozzá, és 1-2 órát pihentetjük a hűtőben.

Tálaláskor a maradék fetát rámorzsoljuk, ízlés szerint friss vagy pirított kenyeret, grissinit, sós kekszet, zöldségeket kínálhatunk mellé.